Lajikuvaukset

Potkukelkkailu

Potkukelkkailu on erinomainen kunto- ja kilpaurheilulaji, jonka harrastaminen ei ole liian tiukkapipoista puuhaa. Joskin kypärää suositellaan käytettäväksi myös tässä lajissa.

Avainpiirteet

Tavallinen kuntoilijakin saa kelkan kiitämään nautinnollisia nopeuksia. Edellytyksenä reippaalle etenemiselle on hyvä kunto ja sekä se, että perehtyy vähän lajin potkutekniikkaan ja välineisiin. Parhaimmillaan potkukelkka on pitkillä matkoilla, joilla kelkkailija etenee helposti nopeammin kuin pystyisi vastaavia matkoja juoksemaan. Potkukelkkailijan huippunopeudesta mainittakoon esimerkkinä, että kilpapotkukelkkailija Hannu Vierikko on saavuttanut tasaisella jäällä tuulettomissa olosuhteissa 40 km/h huippunopeuden.

Talvikelit ovat viime vuosina suosineet potkukelkkailua. Silloin kun hiihtäjät ovat tuskailleet lumen puutteessa tai luistelijat sileän jään puutteessa, ovat kelkkailijat ovat kiitäneet järvien jäillä hurmoksessa nauttien huimasta vauhdista. Potkukelkka kulkee loistavasti melko rosoisillakin luonnon jäillä. Potkukelkka kulkee myös lumella eikä tarvitse alleen välttämättä kirkasta jäätä. Liukkaalla jäällä ihmisen potkimiskyvyn rajamailla potkiva tai alamäessä kelkkailija kulkee nopeudella, joka kysyy myös rohkeutta.

Talvipotkijan varusteet ovat (kilpa-) potkukelkka, 10-12 mm:n piikein varustettut piikkarit tai karpposilla varustetut ulkoilukengät (ja tietysti kypärä). Lisäksi jäällä kelkkaan laitetaan alle erityiset jääjalakset, joilla kelkkailussa potkaistaan "uuteen ulottuvuuteen". Luonnonjäällä liikuessa on lisäksi muistettava asianmukaiset turvavarusteet (kaverin lisäksi jäänaskalit, vesitiiviisti reppuun pakatut vaihtovaatteet, jääpiikki sekä heittoköysi).

Potkulautailu

Potkulautailu on potkukelkkailun kesäharjoittelumuodon lisäksi kehittynyt omaksi kilpailu- ja kuntoilulajikseen myös Suomessa. Se on erityisen sopiva kuntoilumuoto kiireiselle nykyihmiselle. Se on kevyempi liikuntamuoto kuin juoksu, mutta hieman vaativampi kuin pyöräily. Esim. potkulaudalla voit singahtaa pidemmänkin työmatkan kohtalaisen joutuisasti vähemmin vaaratilantein kuin vastaavalla sykkeellä etenevä pyöräilijä. Potkulautailun avulla voit kehittää erityisesti jalkojesi liikeratojen laajuutta ja lihaskuntoa.

Avainpiirteet

Kesäpotkijan varusteet ovat (potkuergnominen) potkulauta ja kypärä. Lisäksi voidaan käyttää potkulaseja suojaamaan silmiä hyönteisiltä.