KEPOSTI

numero 6 joulukuu 2002

Potkupostia Ketkupolkka ry:n jäsenille


Wanhan ajan potkuja

Kepostin toimitus sai syksyn mittaan vastaanottaa pari otosta menneiltä vuosikymmeniltä. Vaikka nykyisiä potkuttelun suurmiehiä ei vielä näkynyt potkivan kuin korkeintaan äitinsä kyydissä osattiin lajista ottaa ilo irti ja matkakin maittoi mukavasti.

Ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin ylioppilaat potkivat vuonna 1961 potkulaudalla Helsingistä Vaasaan. Delegaatiolta (kokoonpanosta ei tarkempaa tietoa) kesti 25 tuntia ja 15 minuuttia taittaa 420 km pitkä taival.

Vuonna 1964 saatettiin ennätyksen syntymistä juhlia turhia hikoilemattakin.

Lukijakysymys: Onkohan kenelläkään Kepostin lukijalla tarkempaa tietoa tästä Tampereen Tekun maailmanennätystempauksesta ?


Otteita Ketkupolkkailijan päiväkirjasta alkutalvesta 2002

Talvi on ollut poikkeuksellisen aikainen ja potkukelkkailun harrastamisen kannalta hieno. Olosuhteet ovat vaihdelleet huippuhyvistä jääoloista huippuhyviin maastokeleihin. Olen tällä kertaa yleisön pyynnöstä kerännyt päiväkirjaan vain joidenkin tehoharjoitusten tuntemuksia ja pitkien rauhallisten lenkkien sekä kilpailujen kokemuksia.

4.11. 1.15t potkukelkkailua hämärtyvässä illassa Lapinjärven jäällä. Rannassa oli säästynyt lyhyt jääpätkä lumelta. 20 x 200m vetoja vakiojalaksella + 20min juoksua.

6.11. 1.40t potkuk. sisälsi 10 x 1.50-1.55 myötätuulivetoja vakiojalaksella järvellä. Nyt lumetonta pätkää riitti hieman pidempiin vetoihin. Vetorataa joutui sovittelemaan rannan, kaislikon ja lumitilanteen mukaan hieman kiemurtelemaan joten sain myös harjoitella hieman loivaa kurvitekniikkaa vakiojalaksella.

9.11. Nollakelissä 2t potkulenkki maanteitä myöten Heikinkylään - Pekinkylään ja Muurarinmäelle sekä Kirkonkylän raitilla kiertelyä. Kylätiet olivat hitaassa, raskaassa, pöpperöisessä kunnossa.

10.11. -4 astetta, vähän nihkeä pöpperökeli vieläkin. Talven ensimmäinen mäkivetoharjoitus Teboilin mäessä. 35min verr. + 7 x kaikille Ketkupolkkailijan juhlakisoihin osallistuneille tuttu 850m:n nousu, nyt potkukelkalla aikahaarukkaan 2.59 - 3.03, viimeinen veto maksimaalisesti aikaan 2.54 + verr. = 1.40t.

11.11. -7 C 1.15t potkuk. TB-mäen tuntumassa tasaisella polanteeelle ajetulla nopealla tiepätkällä 16 x 200m potkulähdöllä + TB:n mäki 2.40 eli keli oli selvästi liukkaampi + 35min kuntopiiri Hieronta oli paikallaan.

12.11. 1t kevyt potkukelkkailunautiskelu järvellä hienoissa maisemissa, vaihtelevissa lumiolosuhteissa.

13.11. 15t potkuk. järvellä sis. 6 x (10 +10potkua max.)

16.11. Mr Kickbiken parina X-kaato seikkailukisassa Lohjalla. Osallistuimme tapahtumaan Kickbiken XC-malleilla mitkä toimivatkin ihan mainiosti. Jaloissamme meilä oli nastarit. Sijoituimme kymmenenneksi. Pareja tuli maaliin 18.

Lähdimme kisaan hieman ylivauhtisesti ja ensimmäiselle rastille saavuimme kärjessä. Kickbiken kantaminen metsässä on huomattavasti helpompaa kuin maastopyörän. Ensimmäiseltä rastilta tielle saavuttuamme meille pikkuhiljaa selvisi tapahtuman luonne. Pitkiä tylsiä tietaipaleita jotka maastopyörällä taittaa selvästi nopeammin kuin potkien. Jonkinlaiset mahdollisuudet meillä tosin olisi ollut normaalirenkaisella, ja -maavaraisella mallilla samoihin vauhteihin kuin maastopyörillä.

Melontaosuuden alkuun saavuimme jo noin 15minuuttia kärjestä jääneinä. Muutaman kilometrin mittainen melontaosuus taittui ihan mukavasti Hannun tekniikkaopastuksella. Varsinkin paluumatka vastavirtaan alkoi teknisesti sujua osaltani paremmin ja ohitimme lähellämme meloneet parit. Melonnan jälkeen kostuneiden jalkaterien lämmittämiseen potkien kului aikaa lähes tunti. Pitkän tylsän maantiepotkuttelun jälkeen saavuimme suunnistusosuuden alkuun jolloin kärkiparit juuri saapuivat maaliin. Eli kärkeen hävisimme noin tunnin. Maastohölkän jälkeen oli kokonaisaikamme 6.20t.

21.11. 25min verr 10 x TB-mäki (2.54-3.04), vika 2.47 pöpperökeli + verr = 2t.

23.11. 1.10t verr. 8 x (4.04-3.50) Wasargård-Storholman myötätuuleen, sikahevosvetoja/ lähdöt 11min + verr = 3tuntia

Kisan lähtöpaikka oli jäätyneeseen veteen piirretty viiva.

30.11. Kansallinen jäämaraton Lapinjärvellä. Starttasimme vasta kello 15.03 vaikka laskettu aika oli 14.30. Tuulta ja reilun 10 asteen pakkasta lähti uhmaamaan seitsemän miestä; Markus Porthin, Hannu Vierikko, Ville Vickholm, Richard van Camp, Esa Mononen, Jan Elmgren sekä kierroksen kärjen perässä hammslääkäristä paikalle ehtinyt Alpo Kuusisto.

Hyiselle Lapinjärvelle kerääntyi perusporukka sinnikkäitä jääradan kiertäjiä.

Lähdin matkaan myötätuuleen täysillä ja kahden kilometrin potkimisen jälkeen oli selvää että kisa on kolmen kauppaa kun Hannu oli tippunut kyydistä. Vedin koko ensimmäisen kierroksen jotta kaikille tuli reitti selväksi. Jäällä oli muutama milli lunta johon jäi selvät jäljet joita sitten seuraavilla kierroksilla saattoi seurata.

Alpo liittyi kärjen seuraan toisella kierroksella. Toinen kierros oli noin 20 sekuntia hitaampi kun ensimmäinen joten oli selvää että jos Alpo potkisi maaliin olisi hänen viimeinen kierros yksin vedettävä kovaa. Vedin lähes joka kierroksella maalialueelta Storholmaniin kovaa tai täysillä ja uskoin että ainakin Richard tippuisi, vaan ei tippunut.

Viimeisellä eli kuudennella kierroksella lähes pimeässä en alkanut enää maalikiekuraa edeltävällä yli 2km pitkällä vastatuulisuoralla yrittämään irtiottoa vaan otin rauhallisesti tuulenjakajan hommat. Noin 400m ennen maalia tein rytminvaihdoksen johon sekä Jan että Richard pystyivät vastaamaan. Jan ohitti minut 50m ennen maalia ja Richard jäi sekunnin päähän. Hannu saapui urheasti neljäntenä miehenä maaliin.

Jan kiskoi jäämaratonin voittoon ja kuvassa Kepoyön kympin kakkoseksi.

John Wallen ja Heidi Räihä selvisivät hienosti ajanotosta pakkasessa temppuilleiden kellojen kanssa. Vain yksi kello neljästä toimi loppuun saakka, eli kellojen keskeyttämisprosentti oli suurempi kuin osanottajien.

1.12. 1.15t kevyt potkuk Heidin kanssa järvellä. Hienot, aurinkoiset, kauniit lähes lumettomat olosuhteet. Kova tuuli oli kuljettanut lumet järven laitoihin. Tuuli oli yhtä kova kuin eilen.

Kepoyö keräsi tänäkin vuonna pääkaupunkiseudun kovimmat kelkkailijat viivalle.

5.12. Kepoyön maastotonni + maastokisa. Wanha wälinemestari Vierikko hoiti kisat nimiinsä liukujalaksilla.

Hannu otti revanssin jäämaratonin tappiolleen Kepoyössä.

Itse en pystynyt myöskään Janin vauhtiin tällä kertaa vaan jäin minuutin päähän. Oli vähän raskaan oloista. Jaloissa painoi vielä jäämaraton. Ilman jukoa potkineen Alpon kukistin lopun vedossa.

Alkumatkasta Janin vetämään Kepoyon kympin letkaan olisi mahtunut vielä muutama kelkkailija lisääkin.

7.12. 3.15t potkuk Kirkkkotiellä nihkeässä kelissä -15 C yht. 47km (39km - 44,5km) eli 5,5km:n paluupätkä aikaan 17.04 Oikeaan kantapäähän syntyi epäsopivista kengistä paha rakko.

12.12. 40 min verr. (3 x 6min myötätuuleen Ollaksen jäisellä peltotiellä + 15min kovaa sama pätkä menopaluuna + sitä seuraava ylämäkiosuus + verr = 2.20t.

14.12. 2.35t potkuk. 0.40verr 14.40min kovaa 0.30 verr. 8 x Sjögård-Johansson mäkiveto (3.40-3.22)/ lähtö 8min Kova treeni!!! Menemisen meininki, hyvä irtiotto, jalat poikki treenin jälkeen. i. 30min saunalenkki J.

15.12. -1 C loistokelissä 3.10t Kirkkotiellä 55km (27,5km - 33km) eli 5,5km:n paluupätkä aikaan 15.02 Puolet tieosuudesta oli peilijäässä.

19.12. 2t potkuk järven takaisilla metsäteillä josta 43min VK- alueella, suurimmaksi osin nihkeä keli.

20.12. yht 2t potkuk. sis 10 x mäkiveto sama kuin 14.12.02 (3.42-3.25) + 1 x paluuveto aikaan 2.57 Keli oli hitaampi kuin viime kerralla. Iltalenkki 35min J.

21.12. 2.20t potkuk. josta Ollaksen suoralla 10 x 1.10min kovaan myötätuuleen.

Potkurikasta Uutta Vuotta! Toivottaa Ketkupolkkailija

Lue potkuutiset

Tuoreet tulokset ja tarinat tapahtumista löydät kensuportteri Antti Lehtisen maanmainioista potkuutisista


Keponakka

Potkuttelijan ikioma ajastaika löytyy Kickbike kalenterista sekä joskus harvemmin päivittyvällä Kepon sivulta www.hut.fi/~akuusist/kepo.

Kansainvälisistä kisoista tietoa myös kv. kelkkailu- ja lautailuliiton potkusivuilla.

Huomaa että uuden vuoden molemmin puolin on tiedossa kovia kisoja: Jaakon potkut Pietarsaaressa, Paloheinän Talvitriathlon ja Liljendalin Kepohepomaraton.


Safarille loppiaisena ?

Pariin vuoteen ei perinteistä Kepon loppiaissafaria ole järjestetty innostuksen vähäisyyden takia. Olisiko nyt aika elvyttää hieno kuntotapahtuma ? Ilmoita kiinnostuksestasi mielellään ennen uutta vuotta joko Kepostin toimitukseen tai suoraan Samille joka on tarjoutunut edelleen toimimaan safari-isäntänä Asikkalan seutuvilla.


Kepolle uusi sähköpostilista

Kepon sähköpostilista on potkuharrastajan oma informaatiokanava. Se on uudistunut lokakuussa. Nyt voit liittyä listalle osoitteessa groups.yahoo.com/group/kepo-list. Jos olet aikaisemmin ollut kepo-listan jäsen niin sinun pitäisi olla saanut tietoa muutoksesta myös sähköpostitse.

Koska porukkaa on ollut viime vuosina vaikea saada kokoon samaan paikkaan samaan aikaan, kokeilemme tästä lähtien järjestää Ketkupolkan sääntömääräiset kokoukset netissä. Näin toivottavasti saamme lisää väkeä mukaan vaikuttamaan seuramme asioihin. Tästä pääset osallistumaan seuran syyskokoukseen.


Kirjoita tai kuvita Kepostia

Kepostin kasaaminen perustuu potkuharrastajien avustuksiin, joista ketkutellen kiitämme. Lähetä sinäkin juttua tai kuvia vaikka omista potkuretkistäsi toimitukseen. Ensi vuoden ensi Kepostin 1/2003 aineistopäivä on 10.2.

Potkukelkkailijat tammikuulta 1981 sekä Kepostin toimitus toivottavat keppoisaa uutta vuotta 2003 kaikille ketkuttelijoille.

Mikäli pelkät mikkihiiripotkut eivät ole makuusi kannattaa ensi vuoden kisoja odotellessa kerrata Ketkupolkkailijan kasaamaa 100 km tilastoa.