KEPOSTI

numero 3 kesäkuu 2002

Potkupostia Ketkupolkka ry:n jäsenille


Kysymyksiä ja vastauksia

Kesän kynnyksellä Kickbike-kilometrejä on monella jo jonkun verran takana ja meno alkaa maittaa niin että vauhtia haluaisi lisätä entisestään. Alla pari tyypillistä pulmaa jotka tulevat eteen kun potkimisen ottaa tavoitteellisen kuntoharjoittelun kannalta.

Kysymys: Huomaan kokeilevani erilaisia potkutyylejä. Pitempään potkutellut ystäväni ehdotti isoa potkua korkealla polvennostolla ja tukijalan varpaille nousulla, josta asennosta potku suoraan taakse. Tämä vaikuttaa tehokkaalta lyhyellä matkalla muttei kovin jouhevalta monen kilometrin taipaleella. Mikä tyyli on kaikkein taloudellisin ?

Vastaus: Tasamaalla kun rullaus on hyvä perinteinen heiluripotku on taloudellisin. Kuten ystäväsi esitti, kovassa vauhdissa polvea voi nostaa ylemmäs edessä. Vie vartaloa reilusti taakse potkua myötäillen ja ojenna nilkka kunnolla potkun loppuvaiheessa.

Nilkan ojennus kovassa vauhdissa vie Alpoa letkan keulilla.

Pyörivä potku jossa jalka tuodaan eteen yläkautta polvi taivutettuna on puolestaan tehokas yleistekniikka jota voi soveltaa maaston mukaan. Ylämäessä ja vastatuulessa voit helposti lisätä tahtia mikä tekee pyörähdyksestä lyhyemmän.

Molemmissa tyyleissä polven nostoa voi korostaa myötätuulessa ja loivassa alamäessä. Voit myös vaihtaa heiluripotkusta pyörivään ja takaisin pelkästään saadaksesi vaihtelua lihaksille.

Tukijalan varpaille nousu tuhlailee energiaa koska se liikuttaa kehon painopistetta ylös ja alas. Voit kuitenkin käyttää varpaillenoususta saatavaa lisämomenttia hyväksesi potkurytmiä vaihtaessasi, kovassa kirissä tai lyhyiden ja jyrkkien ylämäkien nousemiseen.

Pyörivässä potkussa potkujalka tuodaan takaisin eteen polvi koukistettuna.

Kysymys: Olen vastikään saanut kulutettua yhdet hyvät lenkkitossut potkimalla loppuun joten olen ajatellut hankkia uudet tossut pelkästään potkimiseen. Mitä seikkoja minun tulee ottaa huomioon potkujalkineita valitessani ?

Vastaus: Kengän pohjan tulisi olla mahdollisimman ohut jos et halua menettää matalan astinlaudan etua. Paksut pohjat nostavat tukijalan paikkaa ja kehon painopistettä. Pohjan paksuus päkiän kohdalla haittaa vähemmän kuin kantapäässä. Kantavaimennetut lenkkitossut eivät siis ole paras vaihtoehto potkujalkineiksi. Kantakiila saattaa kuitenkin helpottaa akillesjänteen ongelmista kärsiviä eritoten madalletulla Kickbikella paljon potkittaessa.

Muita potkujalkineen tärkeitä ominaisuuksia ovat jäykkyys ja keveys. Tukiominaisuudet eivät ole niin tärkeitä kuin juostessa. Jotta potkun voima välittyisi tehokkaasti alustaan ja välttääksesi jalkaterän liiallisen rasittumisen kengän keskiosan ei tulisi olla liian taipuisa. Vielä aivan viime aikoina parhaat potkijat käyttivät jäykkiä hiilikuitupohjallisia kengissään, mutta nyt näyttäisi päässeen vallalle käsitys että paras on kompromissiratkaisu missä elastisuus tulee jalkaterästä itsestään.

Jos haluat hyvän potkujalkineen suoraan kaupan hyllystä niin maratontossut joissa on jäykähkö pohja saattavat olla sopivat. Kilpakävelykengät voivat toimia myös mutta niiden valmistusmäärät ovat kovin pienet ja saatavuus sen mukainen. Mielenkiintoinen vaihtoehto saattaa olla jäykät skeittauskengät joiden kantakorotus on lähes olematon. Jalkineen valinnassa ei tietystikään voi antaa yhtä kaikille sopivaa merkkiä tai mallia.

Kovat potkumiehet voivat kertoa kuinka potkujalkineita voi viritellä. Esimerkiksi piikkareista voi hioa pois piikkipesät ja liimata tilalle kalliokiipeilijän kengän pohjakumia. Voit myös pyytää paikallista suutaria liimaamaan n. 4 mm paksua kumia potkukenkiesi päkiöihin.

Kysymys: Mitä mieltä olette ratajuoksuvetojen vaikutuksesta potkimiseen (400-800 metrin toistoja) ? Antaako tämä erityistä hyötyä potkulihaksille, vai ovatko potkuvedot lihasten toiminnan kannalta liian erilaisia ? Olen aina havainnut rataharjoittelun yhdessä sauvarinneloikkien kanssa lisäävän jalkojen voimaa ja nopeutta juoksukilpailuja ajatellen enemmän kuin painoharjoittelun jota teen nykyisin varsin vähän. Yhä uudelleen yllätyn siitä kuinka erikoistunutta harjoittelun täytyy olla korkean suoritustason ylläpitämiseksi.

Vastaus: Harjoittelun tulee tosiaan olla suuntautunut potkimiseen, erityisesti nopeatempoisten harjoitusten. Rennot 10-40 sekunnin vedot jotka eivät mene pahasti hapoille ovat kenties tehokkain keino parantaa potkuvauhtia jos kuntotaso on muuten hyvä. Pitemmät vedot ovat myös hyödyllisiä mutta rasittavat elimistöä paljon enemmän. Juoksu, soutu, hiihto ja muut urheilumuodot toimivat palauttavina ja peruskuntoharjoitteina silloinkin kun lihakset ovat kovasta potkuharjoituksesta tai -kilpailusta hieman kipeät.

Potkulihaksille suunnattu painoharjoittelu saattaa olla avuksi vauhdin kasvattamiseen enemmän kuin vastaava juoksuun suunnattu ohjelma. Askelkyykyt, selän ojennukset ja lonkan koukistukset ovat esimerkkejä potkijalle hyödyllisistä lihaskuntoliikkeistä. Lihaskuntoharjoittelun arvo riippuu paljolti siitä onko voimantuottokyky suoritusta rajoittava tekijä. Vahvarakenteisille patupotkijoille lihaskuntoharjoittelusta ei välttämättä ole juurikaan hyötyä, kun taas heiveröisempi jalanheiluttaja saattaa huomata tulostensa petraantuvan selvästikin.

Erityiskiitokset Richardille, Antille ja Hannulle


Otteita Ketkupolkkailijan päiväkirjasta keväällä 2002

Multian kisat menivät alakanttiin ja kyseisten kisojen jälkeen en tehnyt mitään fyysistä aktiviteettia neljään päivään. Fiilis oli alamaissa ja henkinen lepo tärkeää tulevan kesän kannalta.

pe 22.3 35min reipas koirankusetusjuoksu

la 23.3 1.05t KB + 25min J etureidet setsuuria?!

su 24.3 ap. 50min nautiskelu potkuk. Lapinjärvellä auringonpaisteessa ip. 1.15t KB 27,5km

v.13 12.05t KB 263km, 1.55t juoksu, 20min Kuntopiiri, 60min spinning

ma 1t juoksu Handen ja Alpon kanssa

ti ip. 10min KB rengasrikko i. 40min KB Porlammilta Lapinjärvelle

ke 2t KB Loviisan lenkki 45km + 15min juoksu

to ip. Ylen uutiskuvauksissa varastolla linssiluteena + 2.20t KB Alpon kanssa Östersundomin suunnassa i. 1t spinning

pe Pitkäperjantain pitkä lenkki 5.30t (tehokas aika) 117km (21km/h) lenkki suuntautui Lapinjärveltä Porvooseen jossa Alpo vastassa. Alpon kanssa potkimme Porvoosta Monninkylään. Monninkylästä jatkoin Askolan ja Juornaankylän kautta Myrskylään ja sieltä kotiin.

la 25 min saunalenkki juosten

su 1.25t KB 32km Kuckubacken noteeraten 3.17 i. 15min J + 20min kuntopiiri

v.14 7.25t KB 166km, 2.35t juoksu, 50min potkuk., 30min kuntopiiri

ma 1.4 3.53t KB 88km, Lapinjärvi-Loviisa-Pernaja-Koskenkylä-Myrskylä-Lapinjärvi

ti 33min juoksu

ke 50min juoksu + 30min kuntopiiri sis. Rapputreenin

to 2.05t KB Loviisan lenkki sport classicilla

pe verr + 10km noteeraus 21.12, meno 9.45 + verr = 33,5km/ 1.25t

la a. 50min potkuk. Sport EXPO-messuilla talkoissa i. 1.10t rento juoksulenkki Handen kanssa

su Lepo Messuilla

v.15 10.00t KB 230km, 2.15t juoksu

ma 2t KB Loviisan lenkki Kuckubacken noteeraten 3.14

ti 1.05t J, josta 35min reipasta

ke 1.30t KB sis. 10km noteeraus 20.48, meno 10.30, Kuckub. 3.10

to 2.40t KB Valkoon ja takaisin 60km, eilinen painoi jaloissa

pe 1t J

la 1.50t KB 40km + 10min J

su 20km verr + Riipiläntien riipivänraaat vedot 3 x 10km 19.44, 20.06, 20.21

v.16 9.55t KB 223km, 2.30t juoksu, 25min kuntopiiri

ma 55min kevyt KB + 25min ylävartalopainotteinen kuntopiiri Hieronta

ti 1.05t J

ke 1.57 t KB Loviisan lenkki 44,5km

to 1.30t KB sis. 10km noteeraus 20.42, meno 10.35, Kuckubacken 3.06 = 35km

pe 1t J sis. 5 x 60m

la 3.55t KB 88km My- Pe - Lo- La

su 1.41t KB Sävträsk- lenkki 37,5km i. 25min juoksu

v.17 Thusis - viikko 7.00 KB 150km, 1.30t J, 30min kuntopiiri

ma i. 1.10t KB verr. 5km verr. J pätkissä 4km maastojuoksu NÅID Östra kretsens mästerskap, voitto Koskenkylässä i. 20min KB = 30,5km KB

ti 50min J + 30min ylävartalo kuntopiiri

ke 2t KB 45km

to 1 t KB, Koivalonmäki molempiin suuntiin täysillä

pe Lepo, matkustus Milanoon, illalla majoittuminen ”last minute booking” systeemillä Milanon keskustassa Amadeus nimisessä hotellissa 53 € hintaan.

la Junalla Milanosta Bellinzonaan ja Bellinzonasta bussilla Thusikseen. Perille päästyäni klo 12.17 Peter Smit tunnisti KB laukkuni ja tuli esittäytymään. Menimme kisakeskukseen ilmoittautumaan ja tekemään lähtövalmistautumisia. Kisa starttasi klo 14.55. Mukana oli 46 osanottajaa kolmesta maasta, 40 Sveitsistä, kaksi Suomesta ja viisi Saksasta. Osanottajista peräti 17 oli naispuolisia. Kisa oli puitteiltaan hieno. Lähtöalueella Thusiksen pääkadulla oli runsaasti yleisöä kannustamassa.

Lähdössä katu täyttyi potkulautailijoista (kuva www.demateo.com M.Kunfermann).

Alkumatka mentiin alamäkeen aika haipakkaa. Eka 8km mentiin reippaasti yli 30km/h. Pascal Huber ja pari muuta ulkomaalaista pystyivät seuraamaan minua ja Tomasta noin 2km jonka jälkeen kisa oli kahden kauppaa. Kisareitin nopeimmaksi luulemani laskuosuus 15km:n paikkeilla ei ollutkaan kovin nopea ja keskivauhdit jäivätkin suht alhaisiksi kärjen osalta. 25km:n loppuaikani oli 56.49,1. ”Kinttupolun” epätasaisuudet ja kivet hidastivat laskuissa varsinkin omaa vauhtiani sillä itselläni oli madalluspalat kiinni KB:ssa. Lisäksi loppuosuuden erittäin loivilla, alavan maan laskuosuuksilla puhalsi hidastava vastatuuli. Ratkaisin kisan 3km:ä ennen maalia kovalla nykäisyllä loivassa lyhyehkössä ylämäkitömpyrässä. Jätin Tomaksen nykäisyssä noin 30metrin päähän ja potkin maksimivauhtia äärirajoillani loppumatkan maaliin. Lopun maalisuoralla Tomas onnistui kuromaan eroa kiinni ja Churin maalissa meidät erotti 2 sekunnin kymmenystä.

Tomas iski lopussa melkein kantaan (kuva www.demateo.com M.Kunfermann).

Tämä oli urani ensimmäinen potkulautailukilpailun voitto ja maistui erittäin hyvältä muiden Kepo-hirmujen poissaolosta huolimatta. Maalissa olin aivan katki ja pääsin suoraan hierontaan. Hieronnan jälkeen saimme pikkupurtavaa jonka jälkeen suuntasimme takaisin Thusikseen.

Voittajan on helppo hymyillä (kuva www.demateo.com M.Kunfermann).

Illalla söimme hyvät päivälliset. Seurueeseen kuuluivat Tomas, Annika, Peter ja allekirjoittanut. Kun olimme illastaneet melkein valmiiksi saapui kisaorganisaatio samaan ravintolaan syömään mikä oli onnekas yhteensattuma. Pääsimme keskustelemaan tulevaisuden kisäjärjestelyistä itse pääorganisaattorin kanssa.

su Hotel Weiss Kreuzissa hyvin nukutun yön jälkeen kävin aamiaisella jonka jälkeen lähdin välittömästi klo 8.10 bongailemaan paikallisia alppiteitä. 25km:n / 1.30 t KB- lenkki olikin reissun parasta antia. Tein aamutuimaan kilometrin suuruisen vertikaalinousun. Aamiaisen jälkeen nousu tuntui jo alussa raskaalta ja ”fruchstuckit”meinasi tulla kurkusta ylös, mutta fiilis oli hieno. Serpentiiniylämäkeen kului aikaa 1.12t ja paluu tuli 18 minuutissa. Lehmät laidunsivat kauniilla alppiniityillä auringonpaisteessa ja paimenkoira haukkui ja seurasi etenemistäni ystävällisesti.

Potkin Thusiksen keskustasta 700m:n korkeudesta Ober-Tschappinan ohi noin 1700m korkeuteen Ober Gebeiniin. Koko ajan maisemaa hallitsi ja mieltä lumosi P Beverinin 2997m:n luminen huippu. P Beverin muistutti ulkonäöltään kovasti Matterhornia vaikka onkin selvästi matalampi. Kotimatkani alkoi 10.37 bussikyydillä Bellinzonaan jossa odotti junakyyti Milanoon.

v.18 ”Tanskan safari” KB 18.00t 358km, 40min J

ma 50min verr KB + Hieronta

ti 2.05t KB enimmäkseen hiekkateitä, Ruotsinkylän lenkki

ke 1t KB 23km + 30min J

to 1.30t KB sis. Testinoteeraus 20.17 (10.15) + testi J 2,7km 9.09 (4.22) = 30km KB

pe LEPO Lento Kööpenhaminaan ja majoittuminen Vejlen retkeilymajaan. Varasin majoituksen vasta junassa matkalla Kööpenhaminasta Vejleen. Pe-la yöksi löytyi yösija Vejlesta ja la-su yöksi Givskudista joka sijaitsee 20km Vejlesta pohjoiseen.

la a. 8.10 2.20t KB täydellä safaripakkauksella 46km Vejle-Grindsted. Grindstedissä oli 30min aikaa palautella ja värkkäillä kisavarustusta.

Starttasin kovaa ja jaksoin pitää tasaisen kovaa vauhtia ekat 15km jonka jälkeen tuuli alkoi pikkuhiljaa hidastaa etenemistä. Viimeisellä kympillä fiilikset oli vähän kuin Balckilla. Taistelin itseni kanssa yrittäen pitää hyvää matkavauhtia. Päivän potkukilometritkin muistuttivat viimetalven Balckia jossa eka puolikas mentiin suht hiljaa ja toinen kovempaa.

Tanskan pojat Kim Kristiansen ja Jaan Riisgaard potkivat kelpo vauhtia. Jaan oli mukana ensi kertaa potkien Kimin kanssa yhtä matkaa ja Kim paransi viimevuotista aikaansa kolmisen minuuttia. Kisan jälkeen tankkasin hyvin, kävin hieronnassa ja Grindstedin uimahallin ”saunassa” jonka jälkeen pidimme hyvän potkufilosofisen palaverin Riisgaardin kanssa.

Flasketømning når man er KickBiker. (kuva www.stjernetour.dk).

Viiden maissa potkuttelin Grindstedistä Givskudin retkeilymajalle. Matkaa kertyi huonon kartan ansiosta 36km ja perillä olin todella väsynyt. Iltatuimaan aurinkokin suostui paistattelemaan ja fiilikset oli väsymyksestä huolimatta hyvät, ja maisemat kauniit. Valitsin hyvän reitin puolivahingossa.

su a. 8.30 Aamiaisen jälkeen potkin Givskudista 21km Vejlen rautatieasemalle. Matkalla parasta antia oli Jellingin kaunis taajama ja Vejlen mäet missä vauhti hipoi 60km/h.

Olin varannut paluulipun Korsöriin josta käsin tarkoituksenani oli tehdä ”Själlannin halkaisu -safari”. Keli oli jujnan ikkunasta katsottuna sen verran kalsa ja ankea tihkusateineen että päätin ostaa kondarilta lisää junamatkaa. Maksoin muutaman kymmenen kruunun lisämaksun jotta pääsin aina Ringstediin asti.

Ringsted- Kastrup safarista tuli 118km:n mittainen aivan riittävän pituinen ja nautinnollinen safari. Klo12.40 lähdin potkimaan Ringstedistä Roskilden suuntaan. Bongasin Ringstedin hienon torin ja suuren kauniin tiilikivikirkon. Pyörittyäni hetken Ringstedissä suuntasin paikallisilta neuvoa kysyttyäni Roskilden tielle josta matka kohti maisemareittiä ”Marguerit- ruten” alkoi. Marguerit- ruten on erityinen turistireitti motoristeille ja se on merkitty päivänkakkara-tunnuksin. Päivän parasta antia oli Gyldenlöveshöjn kautta kulkeva reitti Roskildeen. Todella kaunista tanskalaista luontoa ja hyvin huoliteltua kulttuurimaisemaa. Maisemista saattoi nauttia tihkusateesta huolimatta. Roskildessa breikkasin roskaruokaa Macissä syöden.

Roskilde- Kööpenhamina väli oli suurelta osin kaupunki- taajama teitä mutta liikennekulttuurillisesti mielenkiintoinen. Kööpenhaminassa ja muuallakin Tanskassa kevyt liikenne on huomioitu erittäin hyvin. Kööpenhaminan halkaisu oli elämys. Pyöräilijöille on omat kaistansa ilman ikäviä kynnyksiä toisin kuin Suomessa. Kastrupiin saavuin hyvissä voimissa, hyvissä ajoin kaksi tuntia ennen koneen lähtöä klo 20.30. Tehokas safaripotkuaika noin 6.30 t

v.19 KB 9.40t 217km, 1.20t J, 30min kuntopiiri

ma Lepo

ti 1t KB + 30min J verr. i. hieronta

ke 1t KB 22km sis. Lyhyitä spurtteja, hyvä tunne jaloissa

Hattulan helapotkuissa verryteltiin riuhtaisemalla korttelin ympäri, minkä kisan Hannu vei nimiinsä näytöstyyliin.

to Hattulan helapotkut 920m 1. HV 1.52 2.JE 3. Ketkupolkkailija 4. AK, 5. LK 23km AK 47.29 2. HV 48.10 3. JE sa. 4. Ketkupolkkailija sa. En päässyt Alpon peesiin alussa. En onnistunut pysymään karussa Handelta ja Janilta vaikka hyvin yritin.

Maantiekisaan lähdettiin tiukka taisto tavoitteena. Ville ja Hannu pääsivät paukusta edelle Alpoa, joka kuitenkin karkasi muilta jo alkumatkasta (kuva Julia van Camp).

Richard van Camp (USA) yllätti Hattulassa kovalla suorituksellaan ja kertasi kisan jälkeen potkuoppeja Alpon ja Villen kanssa.

pe ap. Potkin Loviisaan pikkuasioille ja kotiin yht. 48km i. Itä-Uudenmaan viestin testijuoksu rankalla testilenkilläni 2670m 8.59. Jäin 2 sek ennätyksestäni.

la 99km Porvooseen ja takaisin. Kiersin Porvoossa vanhan triathlontestijuoksulenkkini jonka mittasin ja totesin 13.3km:ksi. = 4.30t

su i. 27min J + kuntopiiri 30min

v. 20 KB 10t, 55min J, raju viikonloppu

ma 1.05t KB

ti 1.30t verr KB sis. lyhyitä juoksuspurtteja. Seurasin Lapinjärven joukkuetta viestissä ja neuvoin juniorijuoksijoita tekniikassa ja mutkien oikaisuissa. Oma ankkuriosuuteni kulki kohtuullisesti 3800m 12.23. Maalissa olin katki.

ke i. 2t KB 44km Porvoon keskustasta Sondbyhyn ja takaisin. Alkumatka flegua paluumatkalla lyhyitä hevosvetoja myötätuuleen.

to 1.20t KB enimmäkseen hiekkateitä ”maastossa”, loppuun spurtteja.

pe 45min J

Nakkilan vihmaisella torimaililla oli kokeneempienkin kikkailtava kurvit kieli keskellä suuta. Jan johtaa ennen Hannua ja Alpoa. Loppuriuhtaisussa Hannu oli vahvin sekä maililla että maantiellä.

la Nakkilassa vedettiin potkimalla 16,3 km nakit silmille. Pitkä loppuylämäen kiri jää aikakirjoihin ja mieliin rajuna. Keli oli sateinen ja kolea. Olin pitkään kiriini melko tyytyväinen. Hannu ja Alpo olivat vain 0,2sek edellä ja Janin voitin selvästi!

Ketkupolkkailija onnistui Nakkilan maantiekisassa paremmin kuin maililla.

Wanha mestari Hannu kuittasi kiikkustuolin Nakkilan toripotkujen voittopalkintona.

Järjestävän seuran Nakkilan Wisan nuori lupaus Ville Hyvönen sykähdytti yleisöä potkimalla piikkiin mailin torikisan ensi kierroksella.

su a. 9.00 5-pitäjän potkut Porvoossa. Osanottajina potkusarjassa Alpo, Hannu ja Ville. Potkimme reipasta tahtia Sipooseen josta alkoi vastatuuliosuus ja touhu meni aivan seurusteluksi. Paransin vauhtiani vastatuulessa ja Hannu ja Alpo jäivät. Alpo potki minut kuitenkin hetken päästä kiinni ja karkasi ylämäkiosuudella. Alpo jäi kuitenkin pullottomana miehenä juoma-asemalla juomaan ja Hannua odottelemaan. Itse jatkoin reippaan kovaa vauhtia Porvooseen ja sain keskivauhdin nostettua yli 25km/h. 56km:n loppuaika oli 2.12. Alpo ja Hannu tulivat reilut 10min myöhemmin maaliin.

i. 27km Loviisan tiellä 1.02 25,9km/h menomatka kilpapyöräilijän peesissä, paluu vastatuuleen yksin puskien.

Tässä tämän kevään treenejä ja kisaelämyksiä. Tänään torstaina 23.5 noteerasin perusrengassetti- ennätyksen 10km:n testireitilläni hyvässä kelissä 19.58!!! (meno 9.36) Huomenna lähden edustamaan Lapinjärveä ystävyyskuntavierailulle Norjan Timeen Kickbike- kassi kainalossa. Uusia potkuelämyksiä jälleen tiedossa!


Lue potku-uutiset

Tuoreet tulokset ja tarinat tapahtumista löydät kensuportteri Antti Lehtisen maanmainoista potkuutisista


Pietarsaareen potkimaan!

Minulla on ilo ja kunnia kutsua koko potkukansa Pietarsaaren Jakob-Marathoniin 26.7.2002, jossa kaupungin 350-vuotis juhlavuoden kunniaksi on ensimmäistä kertaa myös potkusarja. Nyt 26. kerran järjestetyt kilpailut ovat osa Pietarsaaren juhlaviikon Jaakon-Päivien ohjelmaa. Viime vuonna juoksijoita oli 343.

Kilpailut käydään perinteisellä reitillä Pietarsaaresta Uuteenkaarlepyyhyn ja takaisin. Lähtö tapahtuu perjantaina 26.7 klo 18.00 Pietarsaaren torilla, yhtä aikaa juoksumaratonin kanssa. Jaakon-Päivien ansiosta lähtöä tulee katsomaan suuri väkijoukko. Lähdöstä suunnataan pyöräteitä ja maantietä pitkin kohti Uudenkaarlepyyn keskustaa. Uudenkaarlepyyn joenvartta menevä ja joen ylittävä osuus on erityisen kaunis. Keskustan läpi potkimisen jälkeen suunataan takaisin Pietarsaareen, jossa tullaan maaliin keskusurheilukentällä. Rata on pohjanmaalaisittain ”hollantilaistyyppinen”, eli enimmäkseen tasaista, joskin radalta löytyy muutama pieni mäkikin. Rata on asvalttipäällysteinen, 300 metrin soratiepätkää, noin kaksi kilometriä ennen maalia, lukuunottamatta.

Vanhanajan torilla voi ostaa käsitöitä, osallistua vanhanajan huutokauppaan ja ihailla vanhoja veteraaniautoja.

Potkukisan ”oheistapahtumana” järjestettävien Jaakon-Päivien aikana, 21.7.-28.7., 20 000 asukkaan kaupungin väkiluku kaksinkertaistuu. Ohjelmaa riittää joka päivä ja joka makuun. Luvassa on m.m. katutanssia, puistorokkia, vanhanajantori, olutfestivaali, torstaina Thomas Ledin (kysy lippujen yhteistilauksesta allekirjoittaneelta), beach wolley, toribandyä, taidenäyttelyitä, klassisia konsertteja, kuorokonsertteja ja purjehduksia "Jacobstads Wapen"illa. Pietarsaaren kesään kuuluu myös Fäbodan pitkät hiekkarannat, joista viime talvena Fäboda-sparketiin osallistuneet saivat pienen alkumaun saunoessaan Porthinien rantasaunassa.

Fäbodan uimarannat tarjoavat erinomaiset uimamahdollisuudet.

Pietarsaareen pääsee helposti lentäen, junalla, autolla tai potkien. Kokkola-Pietarsaaren lentokentältä on bussiyhteys Pietarsaareen (n. 40 km). Jos tulee junalla kannattaa poistua 10 km Pietarsaaresta sijaitsevalla Pännäisten asemalla, josta myöskin bussiyhteys Pietarsaareen. Ajaen tai potkien Pietarsaareen on Helsingistä 467 km, Tampereelta 294 km, Vaasasta 99 km, Jyväskylästä 252 km ja Oulusta 233 km. Porthinin perhe tarjoaa kaikille tarvitseville majoituksen, kunhan ottaa oman makuupussin mukaan. Muistakaa ilmoittautua ennen 19.7, sen jälkeen osanottomaksu nousee.

Nähdään Pietarsaaressa!

Markus Porthin

Lisätietoja

Katutanssit.


La Marmotte - Pyrenees

Kesää 2002 suunnitellessa kaivautui esiin matkapäiväkirja parin vuoden takaa. Silloin reissun nimi oli "la Marmotte" (kuntopyöräily Ranskan Alpeilla) ja Tour de Francen vapaamuotoista seurailua Pyreneillä ja Alpeilla. Kokonaisuudessaan erittäin hieno reissu, toivottavasti minimalistisista kommenteistani saa jotain irti. Erityisesti suosittelen seuraavaa taktiikkaa:

30.6. Yöllä ei ehtinyt nukkua minuuttiakaan, värkkäystä. klo 00 kotona makaronilaatikko klo 03 KBOY:llä makaronilaatikko klo 06 Lentoaseman TaxFreestä maksalaatikko klo 08 Lufthansan lentoateria loppupäivä matkustusta ja nukkumista, ei juuri ruokaa/juomaa. Bussilla perille asti, KB kokoon ilman ongelmia! La Marmotte special (ateria) maksaa 60Fr Teltalla majoitus: Camping le Colporteur

1.7. Petit dejeuner sisältäen 1/2kg kylmää pastaa Startti takarivistä 7.40 Alun loivat alamäkipätkät 25-30km/h Croix de Fer on iso mutta potkittava nousu. vesi kortilla Alamäessä tosi kaunista. Telegraphissa sateen uhkaa. Aina vaan samoja selkiä. Ohitan ne mäessä mutta pidän enemmän taukoja. Valloiressa sataa. Galibierilla on sateen jälkeen helle: >20C! Hyydyttää, jalat poikki. Onneksi ei sada. Kovaa kyytiä alas kohti BdO:ta. Potkupätkillä voimatonta. 17.45 Alpe d'Huezin juurelle. 2h kipuamista sykkeillä 100-120. Ensi vuonna uudestaan porukalla. Lopussa oli niin poikki että mielialakin vaihteli naurusta kyyneliin kilometrin välein.

Välillä Kickbikekin kaipaa lepoa.

2.7. Lepo Iltapäivällä yritys potkia la Berardeen päättyi puoleenväliin. Ranska EM-futisvoittaja. Kovaääniset juhlat, mutta kaikki paikat kiinni klo 01. Olisiko MM-voittoinflaatiota Paikallinen snapsi on tosi hyvin maustettu. Koita löytää myynnistä.

3.7. la Grimpee de l'Alpe ei tule mitään, väsyttää. Nukun rauhassa pitkään ja lähden sitten testaamaan potkimista. 100m ylämäkeen riittää (U-käännös) Pankit kiinni maanantaisin! IP-> Grenobleen ja suoraan ylös Plateau de Vercorsille. Potku kulkee jo hieman. Yö riippumatossa. la Marmotten 2. ja Grimpeen 4. (AdH:46min) testaa Kickbikea. Vahva potku, heikko tekniikka (ikää vasta 22v.)

4.7. leppoisaa laskettelua Vercorsissa. Hieno etappi. Interrail-alamäkiretkeily kiinnostaa. Euroopassa vähän sopivia junaratoja, Sveitsissä paljon yksityisiä. Eyrieux:in laaksossa olisi tilaus persikka-yhteislenkille hivenen myöhäisempään ajankohtaan.

5.7. Pitkien ylämäkien päivä. Lähtö myöhään. Upea siestapaikka ennen Mezilhacia. Gerbier de Joncin sivuutus ja majoitus taas hienosti sammalvuoteella. Tänään siirryttiin Välimeren valuma-alueelta Atlantin puolelle.

6.7. Tehopäivä väliin. 1,2,3,4,5 mäenylitystä a 250-400m. Tarnin yläjuoksulla hieno jokilaakso ja hyviä aprikooseja. Siestalla peseytyminen ja vatteiden pesu. Hyvä yöuni. Tänään Mont Lozerella kiipeäminen tuntui ensi kertaa hyvältä. Loppumatka ilman karttaa.

7.7. Uusi eturengas, postitusta ja muuta kaupunkiasiointia. Kilometrejä ei juuri kertynyt. Illalla taas heikko kiipeämisfiilis. Löysä päivän aloitus takaa ilmeisesti myös heikon lopetuksen. Yöllä alkoi sataa. Heräsin klo 02 makuupussi märkänä nukuttuani taivasalla. Hieno fiilis.

8.7. Rahankulutusta Uudet potkukengät (Nike Zoom Country) ja junamatka Albi-Montrejeux + ilmainen bussi Luchoniin (Bagneres de Luchon). Albi on hieno kaupunki. Toulousekin vaikutti olevan mukavasti rempallaan. Junassa hyvää matkaseuraa ja venäjää puhuva neekeri (No, saattoi olla Kuubalainen) Majoitus Intermarchen katoksen alla. HYVÄ!

9.7. Kengänkulutusta. Lähtö ennen auringonnousua erittäin kauniille viiden solan päivälle. Peyresourde - mukava potkittava, kaunis, rauhallinen Aspin - hienot opasteet (koko loppupäivän). Todella kaunis ja lehmitetty legenda Tourmalet - melko kova nousu mutta potku kulkee edelleen helposti ja kovaa. Viimeinen vitonen (pend.media 8,5%) täysillä fillariporukan perässä. Maisemat +++! Seuraavassa kaupungissa (Luz st.S) kamera katuun ja hajalle Soulor - väsyttää jo hieman. Aika mukava Aubisque - siinä on sitä fiilistä! Onneksi en jättänyt sateen vuoksi kiipeämättä. Peyresourden laskua ja Soulor-Aubisqueta lukuunottamatta tiet hienossa kunnossa. Yöpyminen Tourin olutteltassa.

Ylä- ja alamäen välissä on aina tasainen kohta.

Tämän jälkeen matka jatkui: Aubisque - Lourdes -(juna Lourdes-Avignon)- Mt.Ventoux - Gap - Izoard - Montgenevre -(auto Cesana Torinese-Ivrea)- Ivrea -(auto Ivrea-Aosta)- Aosta - Sierre - Lötschbergtunnel - Basel - Freiburg -(juna Offenburg-Rostock)- Rostock -(laiva Rostock-Trelleborg)- Ödeshög - Tukholma. Matkalla vedin pari mäkeä noteerausmielessä kellon kanssa. Samoilla seuduilla tulee varmaan pyörittyä useamminkin ja voi olla kiva vertailla safarikuntoa vuoden -00 tasoon. Sestriere länsi: (n.11km / +680m) Cesana Torinese (risteys keskustassa, kyltti Sestriereen) - Sestriere (Giron maaliviiva hotellin lippurivistön edessä) 48.52 Gd.St. Bernhard etelä: (n.30km / +1800m) Signayes (kirkko 30km GSB) klo 9.10 vanhan ja uuden solatien risteys 10.27 - 11min tauko tulliasema solassa 11.54.10 Alas Martignyyn pohjoispuolta: (n.46km / -2000m) lähtö 12.20 - Martigny n.14.00

Alpo


Keponakka

Potkuttelijan ikioma ajastaika löytyy Kickbike kalenterista sekä joskus harvemmin päivittyvällä Kepon sivulta www.hut.fi/~akuusist/kepo. Kepon sivut uudistuvat lähiaikoina, pysy hollilla !

Kansainvälisistä kisoista tietoa myös kv. kelkkailu- ja lautailuliiton potkusivuilla.

Kepon omia kisoja ja noteeraustilaisuuksia järjestetään kelien, kiireen ja kunnon mukaan. Näistä tiukoista rutistuksista, kuten yhteislenkkien pitopaikoistakin, saat parhaiten tiedon Kepon sähköpostilistan kautta.


Liity Kepon sähköpostilistalle

Kepon sähköpostilista on potkuharrastajan oma informaatiokanava.


Kirjoita tai kuvita Kepostia

Kepostin kasaaminen perustuu potkuharrastajien avustuksiin, joista ketkutellen kiitämme. Lähetä sinäkin juttua tai kuvia vaikka omista potkuretkistäsi toimitukseen. Kepostin 4/2002 aineistopäivä on 15.7.


Muista maksaa seuran jäsenmaksusi

Kepon jäsenmaksut vuonna 2002

aikuiset8 Euroa
nuoret alle 18 vuotta ja opiskelijat3 Euroa
koko perhe15 Euroa
kannatusjäsen 100 Euroa

Jäsenmaksujen eräpäivä oli 15.4.

Pankkitili Ketkupolkka ry. Nordea 142650-82829