KEPOSTI

Potkupostia Ketkupolkka ry:n jäsenille numero 2 huhtikuu 2000


Nautiskellen saariston jäillä

Vaikka kelkkakisat ja niihin valmistautuminen on sekä hauskaa että haastavaa niin se ei läheskään ole ainoa hieno asia potkukelkkaharrastuksessa. Kun merenjäät saaristossa ovat lumettomat ja potkukunnossa ja jos aurinko vielä sattuu paistamaan on nautinto uskomaton. Potkukelkkaretkellä saa nauttia stressittömyydestä, kauniista luonnosta ja potkimisesta aivan toisella tavalla. Maitohapoista ei ole tietoa, mutta fiilistä sitäkin enemmän. Helsinki, Espoo, Kirkkonummi jne. ovat paljon kauniimpia mereltäpäin katsottuna. Kaupungilla kulkeva ei ehkä tiedäkään kuinka hieno lähialueiden saaristo onkaan.

Jäälle kannattaa mennä oikein varustettuna. Kuvassa näkyy reppu, naskalit ja jääsauva. Jääsauva on oltava ainakin yhdellä. Keppimies kokeilee jäätä aina kun tullaan kapeikolle tai muuhun mahdolliseen virtauspaikkaan ja aina jos jään väri muutuu. Eteneminen on aivan eriluontoista jos tiedetään että alla on 4-5 cm tai 30-40 cm. Kun jäät ovat ohuet pitää edetä varovaisemmin ja kokeilla jään paksuutta ja kovuutta sauvalla usein. Ilman jääsauvaa ei voi tietää kuinka paljon on jäätä jalasten alla. Tämän saimme pari vuotta sitten todeta Brändholmenin ja Kräklanin välisessä salmessa, kun jää näytti samanlaiselta mutta oli mitättömän ohut ja tuli yllättävä plutaaminen jonka olisimme voineet välttää.

Repussa on vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet, evästä ja mahd. kamera ja kännykkä. Aurinkoisella taukopaikalla on mukavaa syödä ja juoda mukana olevia eväitä. Naskalit ovat myös ehdoton turvavaruste merenjäillä. Ilman naskaleita voi olla hyvinkin vaikeata päästä jään petettyä takaisin jään päälle.

Tänä talvena ovat jäät Helsingin edustalla tulleet ja menneet muutamaan otteeseen. Paksuja kunnollisia jäitä ei ole juuri päässyt syntymään. Siellä missä on suojaisia vesiä saarten sisäpuolella ei tuuli ole päässyt repimään rikki jäitä ja jäät ovat pysyneet paremmin. Tällaisia paikkoja on esim. Tammisaaren edustalla ja sieltä itään, Porvoon ja Sipoon seuduilla. Tämän talven retket on siis tehty pääosin ajomatkan päässä Helsingistä itään tai länteen. Pienempiä hyviä alueita on kuitenkin löytynyt ihan lähialueilla. Laajalahti on ollut harvinaisen hyvässä kunnossa ja siellä on nähty paljon luistelijoita ja jääpurjehtijoita. Myös Matinkylän ja Suvisaariston välinen vesialue on ollut pitkiä aikoja paksun, lumettoman jään peitteessä, kun esimerkiksi sieltä vain muutama kilometri itään, Haukilahden ulkopuolella, jäät ovat olleet paljon ohuemmat ja avovettäkin on ajoittain ollut. Järvillä on yleensä paksumpi jää kuin merellä mutta järvien jäät ovat olleet paljon enemmän lumen peitteessä. Järvien jää on myös vahvempaa, koska se ei sisällä suolaa.

Tänä talvena on tehty vain muutama jääretki potkukelkkailijoiden voimin. Useita kertoja olemme kuitenkin olleet retkiluistelijoitten mukana heidän retkillä. Paljon hyviä jääkelejä on kuitenkin jäänyt Ketkupolkan jäseniltä hyödyntämättä. Suurin osa ei ole ollut kertaakaan nauttimassa Suomenlahden tarjoamista nautinnoista.

Tämän jutun sanoma on lyhykäisyydessä: menkää jäälle katsomaan ja kokemaan, se on mahtavaa! Mutta ei yksin eikä ilman asianmukaista varustusta!

Terv. Tomas


Mikä ihmeen Ketkupolkka ?

Ketkupolkka ry. on vuonna 1987 perustettu perusstadilainen potkukelkkailuseura. 1990-luvulla myös potkulautailu on tullut entistä näkyvämmin mukaan seuran toimintaan. Seuran jäsenet ovat alusta alkaen osallistuneet kaikkiin merkittäviin potkukelkkailukilpailuihin maailmassa aina Kanadaa myöten.

Ketkupolkka on myös ollut mukana järjestämässä monia merkittäviä potkutapahtumia, joista ei vähäisimpänä mainittakoon Lillehammerin talviolympialaisten viralliset potkukelkkailunäytökset vuonna 1994.

Kepostin toimitus on pannut merkille, että Kepostin postituslistalla on paljon nimiä, joita ei ole kovin monessa seuran tapahtumassa näkynyt. Kepolaisia on kuitenkin jo kohta parisataa, joten potkuseuraa löytyy sitä haluaville. Vaikka kyseessä on yksilölaji, siitä voi nauttia mainiosti myös porukassa.

Ketkupolkan toiminta on kaikille avointa, seuran tapahtumiin, tempauksiin ja kilpailuihin osallistumiseen ei vaadita maailmanmestarin potkukuntoa tai trikoosta pursuavaa pakaralihasta. Pikku ripaus reipasta kepohenkeä riittää!

Potkutteluharrastuksen aloittaminen on helppoa, sillä vauhtiin pääsee turvallisesti jo parin minuutin pikakurssin jälkeen. Laji ei myöskään vaadi harrastajaltaan kohtuuttoman suuria investointeja. Kilpapotkulautailijan tai -kelkkailijan varustuksen saa jo parilla tonnilla.

Potkiminen on juoksua pehmeämpää ja monipuolisempaa, mutta yhtä lailla tehokasta ja kehittävää ruumiinharjoitusta. Toisaalta, talvisille ulkoilu- ja maanteille tai rosoisille luonnonjäille potkukelkkailu sopii usein hiihtoa tai luistelua mukavammin ja turvallisemmin. Jos haluaa uutta potkua liikuntaharrastukseensa, on potkulautailu tai -kelkkailu kerrassaan oivallinen vaihtoehto kun tekee mieli lähteä lenkille.


Ketkupolkka ry.

Jäsenmaksu aikuiset 50 mk, nuoret alle 18 v. sekä, opiskelijat 20 mk, koko perhe 100 mk, kannatusjäsen 500 mk.

Pankkitili Merita 142650-82829

Puheenjohtaja Hannu Vierikko p. 3883231, 040-5723432

Varapuheenjohtaja Alpo Kuusisto p. 040-5409219

Rahastonhoitaja Sami Siirilä p. 040-5168824

Keportteri Esa Mononen Aittatie 13 B 18 00390 Hki p.5482213,040-5655993

Kepostin 3/2000 deadline 30.6.


Paloheinässä Kepon kelkkapiste

Talven aikana kauniina viikonloppuina ja juhlapyhinä on muutaman kerran Stadin ulkoilukansa päässyt perehtymään kelkkailun hienouksiin. Monasti ulkoilutiet keinolumitettua kilpalatua lukuunottamatta ovat olleet jäisen liukkaassa kunnossa. Kokeilijat ovat joukolla ihmetelleet, miksei kelkkailua harrasteta enemmän.

Huhtikuussa, kun Paloheinän kilpaladun kunnossapito on lopetettu, paksun tamppautuneen keinolumikerrostuman sulaminen vie aikansa. Kelkkakelit jatkuvat parhaassa tapauksessa useita viikkoja sen jälkeen kun muualta ei enää menneen talven lumia löydy. Käy ihmeessä kokeilemassa kelkkailua kevätkeleillä. Olosuhteiden salliessa saatetaan huhtikuun puolenvälin tietämillä järjestää Paltsarin Piikki potkukelkalla !


Potkuri

Potkin potkin potkurilla, vauhtini on nopeaa,
huopatossun ympäriltä ilmaan lentää hopeaa.

Potkin potkin potkurilla, kiidän tiellä niinkuin poro.
talvitakin rinnuksille valuu kirkas räkänoro.

Potkin potkin potkurilla, vauhtini on nopeaa,
huopatossun ympärillä leijuu pilvi hopeaa.

Potkin vielä unissani, jäätä myöten, taitavasti,
potkin potkin sillan ali, metsän yli, kuuhun asti.

Jukka Itkonen


Iltalehden 2.2.2000 näkemys sporttikansalle sopivasta trendikkäästä tyylistä harrastaa potkukelkkailua.


Ennätyksiä uusiksi Multialla

Jäärata-MM kisoissa Multialla potkittiin maratonilla sekä miesten että naisten maailmanennätykset, kuvassa voittajat. Alpo Kuusisto ylitti maaliviivan Urheiluruudussakin hehkutetulla ajalla 1.30.36. Alpon peesistä pudonneet Hannu ja Ville potkivat hekin alle entisen noteerauksen. Naisten sarjassa saatiin potkuhistorian ensimmäinen hyväksytty kahden tunnin alitus, kun Hannele Tiira tuuletteli maaliin ajassa 1.54.43.

Myös miesten 2000 metrillä potkittiin hurjaa kyytiä. Kisa oli jännittävyydessään kautta aikojen kutkuttavampia. Peräti viisi miestä alitti maailmanennätyksen vanhan mestarin johdolla. Hannu Vierikko kellotti haamuajan 4.00.2, Alpo ja Tomas olivat vain muutaman kelkanmitan perässä. Tarkistusmittauksessa rata todettiin kuitenkin nelisenkymmentä metriä liian lyhyeksi, mikä tiesi ennätyksen hylkäämistä. Hannun voittoaika olisi voinut todellisuudessa olla n. 4.05 tietämissä, mikä sekin olisi ollut toistakymmentä sekuntia parempi kuin nykyinen 4.18.8.

Viimeisen parin vuoden aikana on useita kovia kisoja jouduttu julistamaan kansainvälisen potkukelkkailu- ja lautailulitto IKSA:n toimesta ennätyskelvottomiksi. Tämän johdosta ratojen laadinnassa noudatettava menettelytapaohjeisto onkin suunniteltu laadittavaksi ennen ensi kauden jäitä, jottei riuhdota tyhjän takia.

On esitetty epäilyjä myös joidenkin takavuosien ennätysten olleen leväperäisesti kontrolloituja. Tämä antaa jälleen uuden ulottuvuuden Kepostissa nro 2/1993 Väiskin palstalla julkaistuun toteamukseen

"Ennätyksiä on toki saavutettu, mutta niiden arvoa voidaan puntaroida monin eri tavoin."

Samassa yhteydessä Väiski ennakoi myös tulosten kehittymistä osuvasti tavalla, mitä pidettiin aikanaan jopa silloisten maailmanennätysten halventamisena.

"Vaikka potkukelkkailu lajina on perinteellinen, nykyaikainen kilpapotkukelkkailu edellyttää kaikinpuolista kehitystä. Harjoittelun on muututtava kovaksi ja lajikohtaiseksi. Lyhyen matkan potkija ei tulevaisuudessa pärjää maratonilla ja päinvastoin. Tulevaisuudessa voi esim. 200 metrin aika olla noin 20,0 sek (36 km/h), 2000 metrin aika alle 4 min (>30 km/h) ja maratonin aika noin 1,30 h (28 km/h)."

Takavuosien epäilyistä huolimatta Väiskin ennustukset ovat seitsemän vuoden jälkeen pitemmillä matkoilla jo likipitäen toteutuneet. Multialaisia vähemmän mutkikkaasti mitatuilla radoilla vauhti olisi mahdollisesti voinut olla jopa Väiskin povauksia hurjempaa.

Toisaalta, pikamatkalla ennätyksen kehitys on ollut selvästi Väiskin arviota vaatimattomampaa. Onko niin, että potkukelkkailuun kaivattaisiin Vigrenin Matin seuraksi useampia pelkkään pikamatkaan satsaajia ? Kuinka kelkkakisojen yleismies Vierikko saataisiin luopumaan jo muutaman vuoden vanhasta ennätyksestään 22.6 ja jopa Väiskin lukemat lyötyä lyttyyn ?

Naistenkin 200 metrillä jäätiin ennätyksestä reilusti.


Lue potku-uutiset

Tuoreet tulokset ja tarinat tapahtumista löydät multiportteri Antti Lehtisen maanmainioista potkuutisista


Potkuttelijan pulmapalsta

Tämä uusi palsta on tarkoitettu kaikkien kepolaisten kaikille kysymyksille. Asiantuntijoina toimii kokeneita ketkuttelijoita, kukin omasta subjektiivisesta näkökulmastaan. KB-kauden alkajaisiksi Simo kysyy ja Tomas vastaa monen tuhannen potkukilometrin rutiinilla.

Ilmanpaine renkaissa

S: Peukalosääntönä on 5,5 baaria, jolloin rengas antaa periksi muutaman millimetrin. Tuntuu hieman epämääräiseltä, pystyykö tavallisella polkupyörän pumpulla saamaan tarvittavan paineen aikaiseksi ?

T: Kun KB-renkaat täytetään tavallisella fillaripumpulla niin täyteen kuin vain suinkaan pystyy, saavutettu paine on suunnilleen sopiva normaalikäyttöön. Kisoissa voi ehkä tarvita parempaa pumppua saavuttaakseen "kisapaineet" renkaisiin.

S: Maastopyörissä on venttiilit jotka sopivat huoltoasemilla oleviin ilmapainelaitteisiin, voiko KB:hen vaihtaa vastaavat sisärenkaat ?

T: KB:n vakiorenkaisiin pitäisi löytyä sisärenkaita autonventtiilillä. Jossen sijaan käytetään kapeampaa "kisarengasta" edessä, niin ei välttämättä enää löydy autoventtiilirengasta. Autoventtiilisillä sisärenkailla on joku tietty leveyden alaraja, jota en tarkalleen muista. Ainakaan minun käyttämään 622-23 kokoiseen renkaaseen ei löydy. Sen sijaan voi muutamalla markalla ostaa adapterin, niin voi käyttää huoltoasemien paineilmaa jos haluaa. Käytännön syistä suosittelen että edessä ja takana on sama venttiilityyppi, ettei matkaan tarvita kahta eri pumppua.

Ohjaustangon korkeus

S: Yhden kesän potkuttelu ei antanut vastausta ohjaustangon 'oikealle' korkeudelle. Vauhti tuntui lisääntyvän mitä alemmaksi ohjaustangon sääti, toisaalta ajoasento alkoi olla liian kumara normaaliin 'kruisailuun ja kaupunkialueella potkutteluun. Lisäksi alaselkä tuntui rasittuvan sitä nopeammin mitä alemmaksi ohjaustankoa sääti. Onko mitään suositusta tai ohjetta korkeudesta esimerkiksi suhteessa potkijan pituuteen ?

T: Useimpien mielestä alin mahdollinen korkeus antaa parhaan ajoasennon kisaan, kun taas vähän korkeampi sopii paljon paremmin city-kruisailuun ja pub-reissuun. Korkeuden jatkuva säätäminen toki on useimmille liian iso vaiva.

Vailla potkuvarusteita ? Nyt niitä on taas saatavilla ! Tule tutustumaan tämän kevään uusiin KB-malleihin. Myös potkukelkat, -värkit ja –vinkit sekä vuokraus puh. 3883013, 040-5723432 hannu@kickbike.fi

www.kickbike.fi


Otteita Ketkupolkkailijan päiväkirjasta kevättalvella 2000

22.1 Hauhon Vihavuoden maastokymppi. Saavuin kisapaikalle suht myöhään klo 13.35 kun kisan piti alkaa 14.00. Tein nopean 20min juoksupainotteisen alkuverryttelyn ja jalasten hionnan ja olin valmis rajuun koitokseen. Päivä oli kirpeä ja reitti oli olosuhteiltaan vaihteleva.

Alussa kovinta kyytiä lähti pitämään vanha tekijä Esa Kinnunen alias "Ngugi". Jääosuudella kärkikolmikoksi erottui tuttu trio Kuusisto, Vierikko ja Vickholm. Vauhti oli varsin reipasta ja ajoittain Alpon ja Hannun seuraaminen tuntui jopa vaikealta ja raontapaistakin tahtoi syntyä. Vierikolla oli ylivertainen luisto kelkassaan varsinkin pehmeimmillä osuuksilla ja kun hiekka hidasti menoa teillä. Hannulla oli vasemmassa jalaksessa kapea vanhempaa mallia oleva muovilevike ja oikeassa normaalijalas. Itse juoksin kelkka olalla hitaimmat osuudet mikä otti voimille eikä ollut kovin taloudellista etenemistä.

4km:n kohdalla viime viikkoina sairastellut ja Kiinassa liikematkaillut vanha mestari tippui kelkasta ja koko toinen lenkki oli Kuusiston ja allekirjoittaneen taistelua. Alpo veti enimmäkseen ja minulla oli täysi työ seurata. Viimeisellä lisälenkillä olin henkisesti lepsu ja päästin Alpon 20metriä karkuun. Ennen loppusuoran alkua otin 50m:n juoksuspurtilla Alpon kiinni ja potkin loppusuoralla ohi 10metrin erolla voittoon. Voittoaika raskaalla reitillä oli 28.02. Rytminvaihdos onnistui lopussa.

Jälkiverryttelyn yhteydessä vertailimme Alpon kanssa Hannun välineratkaisua omaamme ja totesimme yhdistelmäjalasten ylivertaisuuden tämänkaltaisissa olosuhteissa.

23.1 Varttia yli kymmenen kännykkäni soi. Alpo ja Tomas kertoivat olevansa matkalla retkiluistelijoiden retkelle Isnäsiin. En empinyt lähtöä hetkeäkään vaan pakkasin pikaisesti kamppeet ja suuntasin läntiseen Pernajaan. Lähdimme potkimaan 11.20 Isnäsin puusatamasta.

Olosuhteet osoittautuivat mahtaviksi. Peilijäätä oli yllinkyllin joskaan ei aivan samassa määrin kuin toissakeväänä. Luistelijat pitivät erittäin rauhallista vauhtia ja lukuisia taukoja joten lämpimiksemme potkimme serpenttiinejä ja välillä paluupätkiä vastatuuleen jonka jälkeen spurtteja myötäiseen. Matkalla Loviisanlahden vanhalle Svartholman linnoitukselle potkimme varmaankin puolet pidemmän matkan kuin mitä retkiluistelijat luistelivat.

Yksi 15minuutin evästaukokin mahtui menomatkaan. Eväänä meillä oli yksi jäinen einespitsa kolmelle hengelle ja toffeekarkkeja sekä vähän nestettä. Taukoa seurasi 500m:n mittainen jalkautuminen ja kannaksen ylitys.

Retkiluistelijat jatkoivat Svartholman linnoitukselta Loviisaan josta heillä oli järjestettynä erinäisiä moottoroituja kyydityksiä takaisin Isnäsiin. Itse potkimme Svartholman linnoitukselta samaa reittiä ilman tulomatkan serpentiinikoukeroita takaisin Isnäsiin. -15 asteen pakkanen ja 6-10sekuntimetrin vastatuuli kohmetti poskia, korvia ja muita jäseniä mutta tiuhaan potkimalla lämpö pysyi yllä. 4.40 tuntia lähdöstä olimme takaisin Isnäsin puusatamassa. Loppuun vedimme noin kilometrin pituisen kisan jossa Alpo tarjosi allekirjoittaneelle kovan vastuksen.

Arvioin olleeni liikkeellä noin 4tuntia kokonaisajasta jos kaikki tauot ja kävelypätkät lasketaan pois joten hyvä kelkkavaellus luonnonkauniissa maisemassa tuli tehdyksi. Pääosin lenkki palveli hyvin palauttavana harjoitteena eilisestä rypistyksestä. Suurin osa retkiluistelijoista eivät olleet vielä palanneet kun saavuimme perille. Yksi taxillinen tosin saapui kun suuntasimme kotiinpäin.

26.1 Tunti tahkoamista teillä. Muovijalakset mahdollistivat potkimalla etenemisen. Hiekkaa ja hidastetta oli riittämiin lähes joka paikassa.

27.1 20min juoksuverryttely sisälsi kolausjuoksun. Kolaus oli helppo. Järvellä oli vain jalaksen paksuudelta uutta pakkaslunta. 1.30t potkutreeni noin 500metrin radalla sekä muualla ohuen lumen peittämällä järvellä. Päivä oli keväisen aurinkoinen johon valkoinen lumi toi oman piristävän lisänsä. Ratatreeninä 10 x 1.19-1.16 yhden kierroksen potkuttelupalutuksella. Kevennetty "Zatopek-sarja", toistoja vähemmän. Lähtö joka tasa 3min + 1 x max 1.14 Eli radan pituus tuli mitattua kellolla. Potkutuntuma on Weissenseeta ajatellen kutkuttavan hyvä.

28.1 a. 6.10 50min juoksu ip. Serenassa rentoutumassa. i. 50min pyöräily telineellä + 40min Kepo-kp raput 8,0- 7.6 ja kinkaten 12,2-11.8 Nopeus on OK!

29.1 ap. 25min j sis.kolausj. 15min verr.potkuk., Weissenseekenraali pyramidina 1 kierr.max/1pal +2max/2pal +3max/3pal +4max/3pal +3max/2pal +2max/1pal +1max. kierros täysillä, ajat 1.16, 2.33, 3.56, 5.13, 3.58, 2.37, 1.16=20.49min täyttä vauhtia, 20verr potkuk+10min juoksu. Keli heikkeni koko ajan, takakurvi tuuli käytännöllisesti tukkoon 1.30tunnin aikana. Meininki oli muutenkin vähän väsynyttä. Eilinen ja toissapäiväinen treeni tuntui jaloissa. Nyt ei auta kuin kunnon lihashuolto ja palauttelu Itävallan kisaan.

31.1 i. Mahtava maastolenkki järventakaisella metsätiellä. 1.15t rennonreipasta potkuttelua.

1.2 Lepo/ matkustus.

2.2 2t kevyttä potkukelkkailua + tankkausta huomiseen kisaan. Illalla saimme tiedon että kaikki huomiset tapahtumat on peruttu kilpailun johtajan hukuttua autollaan Weissenseehen. Masentavaa.

3.2 Ap. 1.30tunnin maastopotkulenkki hollantilaisia opastaen. Hollantilaisten potkiminen näytti vaikealta jääpotkimiseen verrattuna. Ip. 1 t jääkelkkailu Hannun sparraamana. Vedettiin muutamia spurtteja joissa tunsin olevani vahvempi, mutta se taisi olla vain hämäystä.

Team Kickspark Alaska ja Vierikot verryttelemässä.

4.2 Tiukka, eritäin kova riuhtaisu, varsinkin voittajan toimesta. Hollantilaiset eivät ole kahdessa vuodessa oppineet mittaamaan rataa joten kisa oli jälleen alimittainen nyt tosin vain 2km, viimevuotisen kolmen kilometrin sijaan. Pääorganisaattori piti omaa kuntoluisteluaan tärkeämpänä kuin potkukelkkailukilpailun järjestämistä, mikä loukkasi potkukelkkafanaatikkojen tunteita. Oma loppuaikani 40km:llä oli 1.28.29, Hannun 1.27.41. Vincent van Gooiker ja Erik Philippo kävivät kovan kiritaistelun kolmannesta sijasta joka päättyi kokeneemman Vincentin eduksi.

5.2 Ap. Elfstedtentochin seuraamista, retkipotkuttelua ja juomapullojen keräyskilpailu kämppäkaverini ja kokkimme Erik Philippon kanssa. Voitin pullonkeruukisan lukemin 14 - 8. Ip. 40 min tehokas jalkalenkki kavuten laskettelurinnettä huipulle. Keli oli niin lämmin että paidankin saattoi riisua pois. Lämpötila auringossa oli +30.

6.2 3 tunnin murtsikkalenkki + vähän kiipeilyä umpihangessa jalan.

7.2 1tunti uintia + hieronta

8.2 Lepo

9.2 1.35t potkuk järventakainen metsätielenkki + 4km hiekoitetulla tiellä.

10.2 Jäätreeni järvellä yht 2tuntia hyvissä olosuhteissa 2 x sivari- uimaranta 4.17 + 4.17 Hyvä fiilis.

11.2 Duuniin- ja kotiinjuoksu 35 + 30min + 1t pyöräily telineellä. Illalla Tomaksen ja Esan kanssa psyykkisessä valmennuksessa Tavastialla. YUP:n keikka osoittautui myöhemmin liian lyhyeksi parhaan psyykkausvaikutuksen aikaansaamiseksi.

12.2 Handen kanssa Keravalla SM-hiihtoja katselemassa. Piti tehdä jonkinlainen lenkki vaan eipä tehty.

13.2 75km Kungsängen- Sigtuna-Kungsängen-Sigtuna-Kungsängen, Vikingarännet loisto-olosuhteissa. Aurinko paistoi ja jää oli ohuen vesikerroksen liukastama. Todellinen luontoelämys. Maisemat hivelivät ihmisluontoa kuten myös kova kisa.

Mestari kertasi sovitun reitin kisailijoille.

Hande voitti kisan näytöstyyliin ennakkoveikkausten vastaisesti. Ratkaisu tapahtui noin 7km ennen maalia 200m:n juoksuosuuden aikana ja sen jälkeisellä pitkällä vastatuuliosuudella. Hirveällä iskulla legenda karkasi muiden tavoittamattomiin. Koko kisan ajan kuin varjo Ketkupolkkailijaa seurannut tämän talven komeetta Elmgren karkasi ja pääsi muutaman sekunnin päähän legendasta. Oma vasemman takareiden yläosa on kiristänyt Weissenseelta lähtien eikä tämä riuhtaisu totisesti parantanut tilannetta.

Kärkiletka kasassa hiukan ennen loppuriuhtaisua.

18.2 1.30t potkuk. kyläteitä pitkin Harsböleen ja takaisin.

19.2 ap. 45min J ip. Hyviä mäkivetoja viimevuotisilla pätkillä ennätyskyytiä. Korsmalmin nousu X 4 (2.15, 2.15, 2.17, 2.17) TB:n -mäki x 3 (2.37, 2.36, 2.34) + Kustaankaaren ympäri 1.48 = 1.20t potkutreeni

20.2 2t luisteluhiihtoa + Kepokuntopiiri 40min i.16.40 35min juoksu

21.2 Potkulomaviikko alkoi. ap. 1.51t potkuk Kirkkotiellä hienoissa talviolosuhteissa, vika 11km:n kierros reippaammin 35min= 33km i. Hieronta.

23.2 Potkupromoa ja ammattimannekiineilyä Tampereella. Hesariin tuli hyvät jutut. Illalla hyvät kisat kovassa pakkasessa. Hande kikkaili jälleen taaimmaisesta lähtötuudusta ykköseksi. Itse hyydyin pakkasessa lopussa täysin ja jäin kolmanneksi. Aika-ajossa Hande 1.27, VV 1.34,5 joku suunnistaja ehti sekunnin edelle. 3 kierroksen kisa HV 5.15, TP 5.16, VV 5.18

24.2 i. 35min verr juoksu ja potkukelkkailu. Välinetestejä jäägolfradalla.

25.2 Lepo Flunssa on jälleen rassannut koko viikon kuten perinteisesti ennen Balckia on ollut tapana.

Balckin pakkasstartti Ice Marathonin päälähdössä.

26.2 Raaka Balcki. Lähtöhetkellä pakkasta 20 astetta. Juomat tahtoi jäätyä pulloon ja suojahuppu oli maalissa ihan jääkokkareina. Poskipäät ja nenä paleltuivat. Hande karkasi 30km:ä ennen maalia osittain kuvausauton peesin turvin ja jälkijoukko Vickholm, Elmgren ja Porthin eivät saaneet vuorovetoa aikaiseksi.

Lopussa reidet olivat krampin partaalla. Yritin nykäystä kilometri ennen maalia mutta huomasin että jalat eivät toimineet toivotulla tavalla. 400metriä myöhemmin Elmgren aloitti raivoisan vetonsa johon oli vain pakko yrittää vastata. Maalissa eroa oli sitten kymmenyksen verran Janin hyväksi. Tomas jäi neljänneksi seitsemän sekuntia mitalisijasta. Illalla oli mukava olla muiden mukana pääpalkintojenjaossa.

29.2 Tuli riuhdottua paikasta toiseen. Aamulla aamuteeveessä. Päivällä duunissa. Iltapäivällä potkukelkkaskabojen valmistelua illalla Karkauspäivänketkuttelut. Keskittyminen pääsi hiukan kärsimään kaikesta pyörityksestä mutta kisa oli hieno.

Yleisöä oli arviolta 500-800 henkeä ja kannustus oli mahtavaa. Ilmassa oli urheilujuhlan tuntua. Hannu voitti niukasti mutta selvästi Alpon. Itse olin kolmas ja iskunyrkin neljäs jäsen Jan oli neljäs. Saunomista edelsi vielä rappukinkkausnoteerauksia yhdellä jalalla. Hannu noteerasi 13,5 ja 14. Itselläni vasen 15,7 ja oikea 14.9.

Voittajalta täytyi illan isännän auttaa lappu rinnasta..

8.3 Hiihtokilpailu perinteisellä hiihtotavalla Myrskylässä. 9km 25min millä heltisi perinteisen kolmiseuraottelun voitto. Potku oli hyvin pitävillä suksilla kunnossa.

9.3 klo 14.30 1.35t potkuk. järven takaisella metsätiellä + 30min Kepokuntopiiri

11.3 1.25t potkuk. sama lenkki

12.3 1.35t Kirkkotiellä, vika 5,5km ennätysvauhtia 14.20, parannusta entiseen 6sek

14.3 MM-viimeistelyt Kirkkotiellä 1.30t 2 x 5,5 km 15.03 ja 14.56, hyvä meininki. Keli oli hitaampi kuin sunnuntaina.

18.3 Lauantain kisat menivät taas hiukan alakanttiin vaikka kaiken piti olla kunnossa. 2000m:llä kärkikolmikon vauhti oli järkyttävän kovaa vaikka matka osoittautuikin alimittaiseksi.

Ketkupolkkailija jäi jo 2000 m startissa taka-alalle.

19.3 Maratonista jäi hyvä maku suuhun. Pronssi oli työvoitto ja sain iloita Alpon ja Hannelen ME-ajoista. Hävisin loppukirissä Hannulle 2 sekunnin kymmenystä mikä ei jäänyt hirveästi kaivelemaan, kun oma ennätysaika parani pitkästi yli 2 minuuttia.

20.3 6km uintia 1.45t

21.3 3t pyöräily telineellä (p115-135)

22.3 2t p telineellä (110-140) + 1t uinti

23.3 Kepohepoilu. Makea loppukirivoitto 3 sekunnin turvin tuoreesta ME-miehestä. Eka kymppi oli tosi rankka ja jaloissa kiristi vielä viikonlopun startit. Ekan kympin raskaiden juoksuosuuksien jälkeen oikea takareisi varoitteli olemassaolostaan, mutta se kuitenkin vertyi sen verran matkalla että pystyin ke(l)po suoritukseen. Alpo yritti useaan otteeseen tehdä ratkaisua ylämäissä mutta pystyin vastaamaan vetoihin ja nopeat osuudet tulivat jopa Alpoa paremmin. Tulokset: VV 1.50.21, AK 1.50.24, TP 1.55.07, JE 1.58 Radio Vega oli paikalla ja teki mukavan radiojutun ja John Wallinin väliaikapalvelu pelasi hienosti.

25.3 ap. 1.20 t potkuk. aurinkoisessa kevätsäässä Kirkkotiellä ja Hopomjärvellä.

26.3 40min potkuk+ 1.20t suunnistus osittain umpihangessa + 30min potkuk.

Kauden "summa summarum"

26.3.2000 mennessä 118.30 tuntia talvipotkukelkkailua eli reippaasti päälle 2000km. Tarkkaa matkaa on vaikea sanoa. Potkukelkkailukelit ovat olleet tänä talvena vähän liiankin hyvät. Tammikuun harjoitteluhulluttelusta palautuminen vei liian paljon aikaa.

Ketkupolkkailijan viralliset tavoitteet täyttyivät vain osittain. Kolmossijat toistuivat turhan usein: Kuusijärvi, Millennium-Kuopio, 200m Weissensee, Vikingarännet, Ikaalinen, Balck, Karkauspäivä sekä Multian MM-maraton. Koko potkukelkkailevan maailman kerma kukistui ainoastaan Tattarisuolla ja Hauholla sekä Liljendalissa (legenda ei ollut mukana). Maailmanennätystä jollain muulla kuin 100km:n matkalla ei Ketkupolkkailija kyennyt tekemään. Onnittelut Hannelelle ja Alpolle loistavista Multian ME-ajoista vielä kerran!

Alpon polven nousu edessä on yksi vauhdin salaisuuksista.

Itä-Uudenmaan potkukelkkailu- ja triathlonvalmennuskeskus

Tarjoaa kenttätestejä jäällä ja maastossa, kovaa sparrausta, leiritystä ja valmennusohjelmia. Taatut potkukelkkailukelit jäällä tai maastossa marraskuusta huhtikuuhun Itä-Uudellamaalla monipuolisissa olosuhteissa. Tiedustelut puh. 040-5423568 Ville Vickholm Lapinjärventie 20 C 7 07800 LAPINJÄRVI

Lapinjärveltä potkuvalmennuskeskuksesta oppeja hakenut Hannele oli lyömätön Multian kisoissa.


Keporeilua ja pärskeitä

Tällä osastolla julkaistaan epämääräisiä huhupuheita. Vihjeitä vastaanotetaan salaa Kepostin toimituksessa.

Jäänpaksuuden mittausanturi potkukelkan hallintalaitteistoon integroituna komponenttina, patenttihakemus jätetty 1.4.2000


Keponakka

29.4. Bodensee 25 km, Sveitsi
13.-14.5. Plzen International, Tsekki
20.-21.5. Leipzigin puolimaraton, Saksa
28.5. Tjejtrampet, Tukholma
9.6. Step Criterium Hengelo, Alankomaat
11.6. Öresundsbro 34 km, Kööpenhamina
1.7. Kickbike-maraton, Turku
15.-16.7. Puruvesi Pyörähdys
29.7. Dinkelscherben Halbmarathon, Saksa
29.7. Multia Village Kickbiking
19.8. Helsinki City Marathon
20.8. Naisten pyörähdys, Helsinki
9.9. Berliinin maraton

Muutoksista kerrotaan KBWW:n ilmoitustaululla osoitteessa www.kickbike.fi ja Kepon omalla sivulla , jossa voi myös liittyä Kepon sähköpostilistalle.

Kepon mestaruuskilpailuja ja noteeraustilaisuuksia järjestetään kevään ja kesän aikana. Näistä tiukoista rutistuksista, kuten yhteislenkkien pitopaikoistakin, saat parhaiten tiedon Kepon sähköpostilistan kautta.

Kansainvälisiä kisoja (mm. Tsekin ja Hollannin potkuliigat) löydät myös kätevimmin webistä.

Kickbike-tapahtumia 2000

KEVÄTKIERTUE Plzen ja Leipzig

Toukokuun puolivälissä Keski-Euroopassa on kovia KB-kisoja. Plzenissä 13.-14.5. matkat n. 30 ja 8 km, Leipzigissä 20.-21.5. näytöskisoja ja puolimaraton.

Väliviikolla potkuttelua & palauttelua Böömin vehreissä mäkimaisemissa. Lisätietoja Keportteri p. 040-5655993.

TJEJTRAMPET 27.5. Tukholma

Naisten suuren pyöräilytapahtuman yhteydessä, startti Öppet Trampissa, matka 25-50 km. Vain tytöille, katso myös www.tjejtrampet.com

Sitovat ilmoittautumiset 27.4. mennessä, mikäli haluat osallistua Kickbike-ryhmämatkalle. Matkat laivalla 350 FIM B-hytissä. Osallistumismaksu 380 SEK.

Lisätietoja Anne-maria p. 0400-501492

RÖDE KORS ÖRESUNDSBRO 11.6.

Uuden uljaan sillan avajaiset Tanskasta Ruotsiin ja takaisin yhteensä 34 km. Startti sunnuntai-aamuna Kööpenhaminasta klo 05.00. Katso myös www.redcross.dk/Bro/Index.html. Lisätietoja Anne-maria p. 0400-501492

PURUVESI PYÖRÄHDYS 15.-16.7.

Kickbike retkiajo / etappikisa. Potkukilometrejä n. 75 / päivä. Liikuntaelämys suvisimman Suomen sydämessä. Tällaista et ole voinut aikaisemmin kokea, sillä Puruveden ympäri pyörähdetään nyt ensimmäistä kertaa. Osallistumismaksu sisältäen majoituksen n. 150 mk.

Lisätietoja Anne Pesonen p. 040-5126738

MULTIA VILLAGE KICKBIKING 29.7.

Multian idyllisessä keskustassa uusi katurata käytössä. Perinteinen kesän kuntotesti. Lisätietoja Ahti Halonen p. 014-755 704

HELSINKI CITY MARATHON 19.8.

Pääkisa EuroCup-maraton Eltsun perinteisellä vauhtiradalla. Startti juoksijoiden jälkeen n.klo 15.30. Matka naisilla 21.1 km ja miehillä 42.2 km. Osanottomaksu 100 mk. Yllärisprintti & pasta party 18.8.

Runsaan potkujoukon lisäksi Kepo tarvitsee parikymmentä toimitsijaa lauantain kisaan. Tehdään yhdessä City Maratonista Kepon kesäkauden kohokohta !

NAISTEN PYÖRÄHDYS 20.8.

Perinteinen tyttöjen potkukirmaisu ilman kilpailua ja turhaa kiirettä Helsingissä. Startti Eltsun kentältä, matka 20-42 km. Osanottomaksu 100 mk.

Ilmoittautumiset HCM-viikonlopun tapahtumiin hcm@kickbike.fi Anne-Maria p. 0400-501492

Inline tour

Kickbike on mukana rullailuturneella yhteistyössä Suomen Luisteluliiton kanssa. Tässä sarjassa osassa tilaisuuksista vain KB-demoa, osassa kisailuakin.

Vantaa 16.5.
Helsinki 17.5.
Espoo 18.5.
Pyhtää 25.5.
Lahti 29.5.
Hyvinkää 31.5.
Kuopio 14.6.

Fillaritapahtumia

Kaikille avoimia tilaisuuksia Kuntourheiluliitosta

Orimattila-ajo 28.5 45, 100 km
Pirkan pyöräily 11.6 132 km
Pirkan yöpyöräily 16.6 132 km
Royal kuntopyöräily 2.7 45, 104 km
Eteläkärjen ajot 13.8 42, 140 km, 5+42+5 duathlon

Seikkailukisoja

Kickbike on tänä vuonna mukana useissa Suomen kisoissa. Lisätietoja hannu@kickbike.fi

Ilmoittaudu Kepotapahtumiin nyt !

Keponakan kisat puhumattakaan pienemmistä tai läheisemmista potkukoitoksista ovat potkuttelun massatapahtumia, joihin myös sinä voit mainiosti osallistua.

Kun ilmoittaudut hyvissä ajoin, voimme suunnitella reissun ja ohjelman yhdessä edullisesti. Kyse on pienestä ja uudesta lajista, valmiiseen pöytään ei pääse kukaan. Tule rohkeasti mukaan ja tee retkestä elämys !