KEPOSTI

numero 1 helmikuu 2002

Potkupostia Ketkupolkka ry:n jäsenille


Rettu Kepolainen ja Tiekarhu

Päästyään lenkille Rettu Kepolainen potki talvisesti polanteella olevaa mutkittelevaa kaunista kylätietä kirpeässä ja aurinkoisessa pakkassäässä pohjoissuunnassa eteenpäin. Tuuli oli vastainen mutta mieli oli Retulla iloinen.

Vaan eipä Rettu Kepolainen pitkälle ennättänyt niin vastaan jurrasi metsäisellä tiepätkällä ylpeästi Tiekarhu joka lastissaan kantoi suurta annosta suomalaisesta soraharjusta saalistamaansa hiekkakasaa ja tiputteli siitä pikkuannoksia sinne tänne tielle rumentaen kaunista kokonaisvaikutelmaa. Rettu kun tuon näki, arveli mielessään:

- Millä ihmeen tavalla saisin tuon saaliin mokomankin Tiekarhun lastista pois, kun noin mahtailee ja näyttelee? Olen tunnin potkinut ja kotiin haluan potkia hiekoittamatonta tietä.

Pian jo keksikin Kepolainen keinon, pysäytti käsiään viuhtoen vastaan jyristävän Tiekarhun ja kysyi tältä:

-Mistähän nyt tuulee, tiedätkö sinä, kuormaseni, kaunokaiseni?

Tiekarhu ei uskaltanut nyökätä ja vastata, koska lasti olisi voinut sortua, kieputti vain vähän hyttiään tarkastellen puita ja taivasta ja vastasi sitten:

- Tööt, tööt, tööt!

Rettu ei ollut kuulevinaankaan, vaan kysyi toistamiseen:

-Mistäpä nyt tuulee, ystäväni? Sano veikkonen, jos sen tiedät?

Tiekarhu vastasi samalla tavalla kuin edelliselläkin kerralla:

Tööt, tööt, tööt!

Mutta kun Rettu kolmannen kerran tiedusteli samaa asiaa, ei Tiekarhu enää malttanut pysyä aloillaan ja olla vastaamatta, vaan sanoi:

-Pohjoisesta.

Ja silloin Tiekarhun tasapaino petti, se luisui liukkaalla tiellä ojaan ja koko komean karkea lasti kaatui metsään. Allapäin ja pahoin mielin sanoi Tiekarhu Rettu Kepolaiselle:

-Sinä veijari, narrasit lastin kyydistäni!

Virkkoi siihen Rettu Kepolainen:

-Itsehän sinä sen toheloit, jos minä olisin ollut sinun sijassasi ja joku olisi kysynyt tuulta, olisin vetänyt henkeä sisäänpäin ja liikahtamattakaan piikkareissani pitänyt tasapainoni enkä olisi kaatanut, niin ja muuten näissä oloissa en olisi suostunut moisiin hiekoitushommiin ollenkaan.

Sinne jäi Tiekarhu ojaan vollottamaan ja hinausapua odottamaan. Rettu Kepolainen sen sijaan lähti tyytyväisenä myötätuulessa potkimaan kotikoloaan kohti.

Kotimatkalla Rettu sai potkuseuraa. Sika tulla potki, röhkien ja hirvittävää, kipittävää frekvenssiä käyttäen ohitti liukkaalla tiellä Kepolaisen. Eikä siinä vielä kaikki. Seuraavaksi seuraan liittyi hirnuva Hevonen joka pitkillä koivillaan, ja hyvän pidon omaavilla rautaisilla kengillään potki pitkää hevospotkua myötätuleen. Vauhti Hevosella oli vielä hurjempi kuin Sialla. Kepolaisen rauhallinen nautiskelu peruskestävyyslenkin merkeissä keskeytyi. Kilpailuksihan leikki meni. Kepolaisen oli vastattava Sian ja Hevosen potkuhaasteeseen. Rettu Kepolainen terävänä ja nopeasti uusia tekniikoita omaksuvana kaverina yhdisti Sian hirveän frekvenssin ja tahdon sekä Hevosen pitkän hevospotkun. Tällä tekniikalla Rettu potki kauhealla tarmolla myötätuulessa kotiaan kohti ja jätti Sian ja Hevosen kuin seisomaan.

Aivan katkenneena hurjasta riuhtomisesta Kepolainen pääsi onnellisesti kisan voittaneena kotikoloonsa saunomaan, syömään, juomaan ja lepäämään ja kirjoitti päiväkirjaansa: 2t tasavauhtinen potkulenkki, hienossa talvikelissä normaalijalaksilla. Tiekarhu keskeytti ja häiritsi lenkkiäni puolimatkassa. Loppuun 10 x 3min sikahevosvetoja myötätuuleen.

Ketkupolkkailijan mukaelma suomalaisesta kansansadusta "Kettu petkuttaa karhua"


Otteita Ketkupolkkailijan päiväkirjasta alku- ja keskitalvella 2001-2002

v. 47 Hyvät jääkelit alkoivat tällä viikolla. Loistavia jääharjoituksia hyvissä olosuhteissa, sekä kova kisa lauantaina ensijään maratonin merkeissä Lapinjärven jäällä. Radan teko sekä kovat vetoharjoittelut alkuviikosta verottivat potkuterää maratonkisaa ajatellen.

Ma 19.11 -4 C 2.35t potkuk. sis 10 x 3.20 min täysillä myötätuuleen.

Ti -5 C 2.35t potkuk perusk. Loppuun 13 x (10+10) potkua maksimipyöritystä.

Ke -0 C 1.35t potkuk. sis. 2 x järven halkaisu (2,4km) etelä-pohjoissuunnassa myötäiseen ennätysvauhtia 4.47 + 4.42

To 1/2t J + 35min kuntopiiri, juoksu sujui jäykästi + hieronta

Pe Harmittava lumisade. Lunta tuli 2cm. Radan duunaus 2 x 5km:n kolauspotku + radan mittaus KB:lla yht. 2t

La Kansallinen potkukelkkailukausi avattiin Lapinjärvellä ensijään maratonilla. Kilpailu käytiin reilun viiden kilometrin kierroksella kohtalaisen hyvissä olosuhteissa.

Alpo ei saanut letkaa jäämään ensijään maratonilla.

Vauhti oli kovaa ja nykivää alusta alkaen vaikkei keli ennätysnopea ollutkaan. Alpon ME-ajasta jäätiin lähes viisi ja puoli minuuttia. Tasaisessa 150m pituisessa loppukirissä vahvin oli jälleen Hannu ennen Jania ja kilpailussa eniten vetohommia tehnyttä Alpoa. Kolmikko mahtui sekunnin sisään. Kisa HV 1.35.53, JE +0,5sek, AK +1sek VV +1.14min.

Vanha mestari Hannu avasi kauden voitokkaasti.

Alkuverr. 30min radan kolaus, tipuin letkasta 35km:n kohdalla Stor- ja Lillholmanin välissä. Muuten mainio kisa.

Ketkupolkkailijan radankolaushommat hyydyttivät menon maaliin mennessä.

v.48 Siihen huippu jääkelit sitten loppuivatkin ja jouduin siirtymään maastokelkkailun puolelle. Tiistaina pääsi jäälle vielä nautiskelmaan pariksi tunniksi ja keskiviikkona tunniksi, sitten satoi lunta. Keskiviikkona FST:n digi-tv kävi kuvaamassa ja tekemässä pikkujutun SPORT NYTT-ohjelmaan

To 40min J + 15min KP + rapputreeni 15min

Pe 2t potkuk järven takana metsäteillä, nihkeä keli, muovit alla.

La 40min J

Su Kirkkotiellä Liljendalissa hyvä maastolenkki 2.50t Loppuun 5,5km 15.21 yht.47km

v.49

Ma 40min J + 30min KP

Ti 35min hidas potkuk järvellä, liikaa lunta + 25min J

Kepoyön startissa nähtiin vain ykkösnyrkki vaikka potkuttelijoita olisi mukaan mahtunut enemmänkin.

Ke Maanmainio KEPO-YÖ Paloheinässä. Maastosprintti AK 7.25 HV +17sek JE +21sek VV +23sek. 13km AK 37.59 JE ja VV 38.25 niukkaakin niukempi tappio Janille kirissä, HV 39.04

Ketkupolkkailija pyrki seuraamaan kuvasta karannutta Alpoa katsellaan kun taas Jan valmistautui iskemään lopussa.

To Verrytelynomainen potkulenkki Luukissa 1.20 t

Pe 3t potkuk Kirkkotiellä 55km, hyvä keli loppuun 5,5km 14.11, ennätysvauhtia

La 1.20t kevyt potkuk i.40min J

Su 2.55t 44km Kirkkotiellä +2 C uusi lumi, nihkeä keli

v.50 Revbensfraktur

Ma 40min J vauhtileikittely + 30min KP ja rapputreeni

Ti 1.20t potkuk järven takana

Ke 1.20t potkuk järven takana

To Hannun avustajana sotilasurheiluvalmennusseminaarissa Lahdessa. Toimin kamojen roudausapuna ja pidin kelkasta kiinni kun Alpo demonstroi potkutekniikkaa pöydällä ja Hannu selosti tekniikkaa. 1.15t potkuk maastossa Salpausselällä Hannun ja Alpon kanssa hitaissa oloissa. Loppulaskussa otin pahat lipat kaatuen kelkan päälle.

Pe 30min potkuk. Kylki tosi kipeänä. Pystyin potkimaan kunnolla vain toiselta puolelta. Ilmeisesti sain jonkinasteisen oikean puoleisen kylkiluunmurtuman.

La Lepo

Su 1t KB karkealla järvenjäällä + 40min luisteluhiihtoa järvellä ilman sauvoja.

v. 51

Ma 1.20t potkuk. järven takana

Ti 1.45t potkuk järven takana

Ke 1t telineellä ajoa polkupyörällä

To Hyvä mäkivetotreeni -12 C navakka tuuli. Verr 1.15t + 10 x Puustellin mäki aikaan (2.59-3.03), vastatuuli ja paikoittainen hiekka hidasti = 2.30t. Kylki kesti!

Pe 1t potkuk tosi nihkeässä kelissä + 25min J järvellä -13 C + hieronta

La 40min J. Kylki alkaa olla paremmassa kunnossa.

Su 1.50t lähiteillä loppuun 10 x (1.20-1.15min) veto liukkaimmalla tiepätkällä mitä lähistöltä löytyi.

v.52

Ma Jouluaatto. 30min J + 30min KP ja rapputreeni

Ti ap potkutahkoamista teitä pitkin Sjökullaan josta järven ylitys ja lenkkiä järven takana. i 30min J

Ke 1.40t potkuk Lapinkylään ja takaisin + mäkinoteeraukset Puustelli 3.06 ja TB ennätyshidas 3.05

Loistava Pohjanmaan harjoitusleiri!!!

To Vaasaan matkustus. i. 50min J Vaasassa Alpon ja Markuksen kanssa. Bongailtiin vanhoja opiskelunähtävyyksiä, käytiin katsastamassa Kepokastepaikka ja opiskelija-asuntolan rappunoteerausportaat. Pakkasta -18 C

Pe Pietarsaareen! Kuskina Markus Holmlund, kyyrissä Alpo, Ville ja Kari Puska. ip Hieno maastoskaba Porthinien mökin tuntumassa. Matkana 8km ja starttiviivalla 6 miestä. Pakkasta kirpeät -22 C. Kisa ratkesi torella rajun kilometrin mittaisen kirin päätteeksi erukseni. Alpo antoi hienon vastuksen. Tomaskin potki hienosti vähäiseen potkukelkkailuharjoitteluunsa nähren. Hienon esityksen teki myös Markus Holmlund ensimmäisessä potkukelkkailukilpailussaan. Pakkasen puremat särkevät sormet pääsivät Olof Porthinin lämmittämään erinomaiseen saunaan kisan jälkeen. Sauna oli miellyttävän kostea ja lumihangessa teimme enkeleitä useaan otteeseen.

Illalla Jakobstad sightseeing. Saimme nautiskella Pietarsaaren talvisista ja erittäin hyväkuntoisista potkuteistä. Hiekkaa ei ollut juuri missään. Ei eres kaupungin yrinkeskustassa. Tiet olivat liukkaat, keli oli kirpeä ja lenkin päätteeksi pääsimme pakkasesta saunaan ja elpymään. Kisan olisi jopa periaatteessa pystynyt pitämään kaupungin keskustassa pienillä liikennejärjestelyillä.

La Hallinoteerauksia Botnia-hallissa Mustasaaressa. 400m KB kulki itselläni 49,4 Alpo ja Tomas olivat kymmenyksen pari edellä. ja 2 x1000m 2.02,2 + 2.02,4. Tomas oli tonnilla nopein 2.00,0. Loppuun teimme 15min loikkatreenin

Illalla 2.15t potkuk -22 C. Vaasasta Sundomiin ja takaisin. Kävimme bongaamassa vanhan vetomäkeni Sundomissa. Alpo totesi mäestä ettei se ollut mikään mäki. Itse tein siinä opiskeluaikoinani kuitenkin useita hyviä tehotreenejä ja noteerauksia. Ennätysnoteeraus 1150m:n nousupätkällä on jäisellä kelillä 3.11, potkittu 17.1-98. Paluumatkalla meitä kiusasi lievä sivuvastainen tuuli. Nenäni ja vasen poskeni paleltuivat.

Su a. 7.30 20min reipas verr KB + kauhia yhren tunnin punttireeni Alpon kanssa. Rässi, takareiret ja pohkeet. 12 x 6toistoa 90Žasteen polvikulma, nousevalla kuormalla vika 300kg (Alpo 280kg), pohkeet 330kg (Alpo sama), takareiret (40+50+60kg) x 6 + jälkiverryttelyksi 20 x 200m KB täysillä. Käytössä meillä oli yksi KB joten potkimme Alpon kanssa kierroksen vuorotellen eli 200m laskettelua 200m täyttä + lepotauko. Pyöräilijät vetivät pitkää lenkkiä ja ajoittain pyöräilijöistä sai hyvää sparrausapua. Jalat olivat aika tutisevassa kunnossa treenin jälkeen. Etureidet kipeytyivät.

v.1

Ma 31.12. Ansaittu LEPO, Hieronta.

Ti 1.1.2002 1.45t potkuk Harsbölen ohi ja takaisin -19 C

Ke -20 C Kommandopipon duunaus saksilla vanhasta kaksikerroksisesta seurapiposta. 1.55t potkuk Kimonkylään ja takaisin ajoittain tosi hitaat olosuhteet. Pipo toimi erittäin hyvin ja suojasi Vaasassa saatuja paleltumia.

To -9 C ap 35min J + 30min KP ip 1.50t potkuk. Porvoossa Akilleksen pyöräilijöiden Björn Stenvallin ja Casper Högströmin seurassa. Aivan keskustan tuntumasta pääsi potkimaan liukkaita sivuteitä hyvissä olosuhteissa. Ensikertalaisilta potkukelkkailu sujui hyvin. JEES-lenkki.

Pe 50min J

La ap 30min J i. 1.05t potkuk maastossa

Su ip 2.45t potkuk Kirkkotiellä, loppuun 2 x 5,5km 15.38 + 15.43 = 47km

v.2 KEPOHEPO

Ma 35min J + 30min KP + raput

Ti 1.25t kevyt potkuk Kirkkotiellä 22km. Annoin lenkin lopussa kännykän kautta haastattelun Kymenlaakson radioon. Aiheena potkukelkkailu, mikäpä muu.

Ke 1t potkuk 0.22 verr 5,5km 17.16, hidas keli + 20min verr.

To 1.40t potkuk järven takana

Pe ip. 40min verr potkuk. Kirkkotiellä

La KEPOHEPO lievässä vesikelissä Liljendalin Kirkkotiellä. Starttiviivalla ennätykselliset 10 potkukelkkailijaa. Alkuvauhti oli kovaa. Vedin itse letkaa kääntöpaikalle 5,3km:iin aikaan 15.15 mikä lupaili 2.02 loppuaikaa. Paluumatkalla vauhti hiukan hidastui. Alpo siirtyi kärkipaikalle. Alpo veti mäet kaikenaikaa sen verran reippaasti että vauhti alkoi muilla tuntua jäsenissä. Ensimmäisenä tippui Hannu 6,5km:n kohdalla. Seuraavaksi oli oma vuoroni 9km:n kohdalla. Kääntöpaikalla 10.6km:n kohdalla ero Alpoon oli 13 sek ja Jan Elmgreniin 3sek. Siitä ero sitten pikku hiljaa tasaisesti suureni. Alpo veti tasaisen kovaa vaikka Alpollakin kierrosajat heikkenivät. Reitti pehmeni ja pöpperöityi. Puolimaratonilla maaliin potki ilahduttavasti 5 potkukelkkailijaa joista noviiseja oli peräti 4. Väiski näytti kuitenkin puolikkaalla kokemuksen voimalla miten kelkkaa potkitaan.

Su ip 1.30t luisteluhiihtoa palauttavassa mielessä vesisateessa. Uusimaa –lehti kävi ottamassa hiihtämisen välissä poseerauskuvia Kicksparkin kera.

v.3 Vesikelit sen kun jatkuu. Hyvä treeniviikko kaikesta huolimatta.

Ma 35min J + 30min KP

Ti 2.10t KB Loviisan lenkki. Tie täysin paljas. Kosteuskaan ei lokasuojien kanssa juuri haitannut. Vähän väsynyttä meininkiä.

Ke LEPO! VÄSYTTÄÄ!

To 1.40t potkuk järven takana mukavan iljanteisilla metsäteillä. Hyvä keli vaikkakin märkä. Järvelle ei asiaa. Illalla kävin lukemassa potkukelkkailusadun Rettu Kepolainen ja Tiekarhu paikallisen Lions Clubin tilaisuudessa alustuksena potkukelkkailuteemalle.

Pe 2t potkuk samoissa maastoissa kuin eilen, loppuun spurtteja.

La ap 2.05t potkuk järven takana sis. 6 x veto 4.15, 4.10, 4.13, 4.11, 4.18, 4.08 paluupalautuksella eli lähtö 11min, Keli heikkeni lumisateen takia. Vedot tein liukkaimmalla tiepatkällä mitä löytyi. i 35min J + 1t tehokas koripalloilu. Rankka päivä.

Su 2.15t potkuk eilisillä reiteillä ” pk ” hieman väsynyttä

v.4 Normaalin hyvä treeniviikko, jääolosuhteiden hakua

Ma 1.40t potkuk Lapinjärven jäällä 40min verr. 10120m ensijäänmaratonin kisareitillä 2kierr 24.00min + verr. -3 C, epätasainen ja röykkyinen jää

Ti Lepo

Ke 42min J + 35min KP

To 1.30t potkuk järvellä vetoja myötäiseen järven nopeimmalla pätkällä 10 x 1.45min sub.max. paluupalautuksella. Laikulliset jääolosuhteet.

Pe 1.30t potkuk iljanteisilla metsäteillä järven takana. Klo 18.00 antoisa SM-kisapalaveri Hanhessa. Innostusta tuntui mukavasti riittävän. L-järven jään paksuus oli 41cm.

La ap 35min J + 1.05t potkuk jäällä 10 x 45 sek -12 C kova tuuli i. 1t sählyä

Su klo 11.00 Valmistava treeni till Siljan Sparket. 3t potkuk josta 11km Kirkkotiellä ja loput Hopom järvellä sekä Hopomin kylän sivuteillä. Lopussa löysin järven keskeltä todellisen VETOKEITAAN! Valtaisat luonnonvoimat olivat muokanneet noin 500m pitkän kauniin railovetoväylän jonka vedin 10 kertaa kovaa normaalijalaksilla. -13 C tuntui kylmältä, kaunis auringonpaiste lämmitti kuitenkin järvellä hieman.

v.5 Harjoituksellisesti ”mönkäviikko”. Tiukkaa asenteellista valmistautumista Siljan Sparket-kisaan joka oli selvitymisleikki ja fiasko mutta ääriolosuhteineen opettavainen ja mielenkiintoinen kokemus.

Ma 1 t potkuk järvellä sis 10x 45 sek + 20min KP i. Hieronta

Ti Lepo

Ke 40min J (takareidet jäykkänä) ei kulkenut.

To i. 1.10t VL potkuk kirkonkylän keskustassa talvisen liukkailla teillä.

Pe Lepo

La Kisareittiin tutustuminen 25min. Keli oli märkä mutta reitti oli vielä potkittavassa kunnossa. Ompeluseurat kämpillä. Kävimme ostamassa Moran Konsumista tiskihanskoja, mustia jätesäkkejä, neulaa ja lankaa. Alusvaatteisiin ompelimme etupuolelle jätesäkin palasista vesisuojausta tulevaan koitokseen.

Su Masentavat olot. Luistelukisat ja koko varsinainen tapahtuma oli peruttu, mutta kun meillä ei ollut normaalijalaksia mukanamme maastokisaa varten niin jouduimme kisaamaan kaikkien aikojen pahimmissa olosuhteissa. Legendaarisessa Oulun kisassakaan v. -97 keli ei ollut yhtä paha. Lumipeite oheni kaikenaikaa järvellä kovaa vauhtia ja 25km:n mittaisella kierroksella oli vettä 90% reitistä. Veden syvyys vaihteli enimmäkseen 5-15cm:n välillä joten yhdellä jalaksella ajo oli kunniassaan. Uho oli kovaa vielä ennen starttia Mora Tidningenin haastattelussa, mutta muutaman kilometrin potkimisen jälkeen alkoi hymy hyytyä. Kylmä kalvoi jalkateriä ja ilman luisteluhaalarinalaista jätesäkkisuojausta tilanne olisi ollut pahempi. Suojauksesta oli todellakin hyötyä. Pidin reipasta tahtia alusta alkaen ja pääsinkin karkuun kolmikolta Elmgren, Vierikko, Kuusisto. Kun kolmikko potki minut kiinni noin 10km:n kohdalla ryhdyin potkimaan tosissani ja vain Kuusisto pystyi seuraamaan. Alpo meni vetämään ja jatkoimme näin reiluun 20 km:iin. Koko loppuosuus maalialueelle saakka oli yhtämittaista vesiajoa. Alpo tippui 22km:n kohdalla. Maalin kohdalla kellotettiin ajat ja kisa jäi siihen. Ei ollut turvallista jatkaa. Jää olisi kyllä kestänyt mutta jalkojen kylmänsieto märkäsukista huolimatta on eri juttu. Karua tarua olosuhteista kertovat ennätyshitaat loppuajat jääradalla: 25km VV 1.16.15, AK 1.16.47, JE 1.19.11 ja HV 1.25. Olen harrastanut palautumismielessä avantouintia ja lumikylpyjä tänä talvena säännöllisesti 1-2 kertaa viikossa ja uskon siitä olleen hyötyä tässä koitoksessa.

v.6 Lauhat jatkuu, tynkäkisoille jatkoa. Toivo elää kuitenkin SM-kisoja ajatellen.

Ma +4C 1.30t potkuk järven takana hyvin iljanteisilla metsäteillä. Loisto-olot, loistofiilis vauhtileikittely sis. Vetopätkä 4.04! 4sek parannus 19.1 verrattuna.

Ti +3C 2.00t samat kommentit kuin eilen. Loppuun vetopätkä 3.53 + 3.51!!!

Ke 55min J + KP + rapputreeni = 1.30t

To +2 C 15min J Kickspark olalla + 45min potkuk Korsmalmin hiihtoradalla sis. 10 x rentoja hapottomia vetoja loivaan laskuun + 15min kelkankantoj.

Pe 30min rento j kulki hyvin ja herkästi pikku flunssasta huolimatta

Kensun jäämaraton käytiin melkein talvisissa olosuhteissa (kuva Väiski).

La Jyväskylän mainio kisa. Ei kulkenut. Pysyin vain puolimatkaan kärkiletkassa. Juoksukäännökset sujuivat kurjasti. Osasyyllinen huonoon kulkuun oli varmasti flunssallakin. Olen ilmeisesti viikolla kastellut jalkoja liikaa vesikelissä.

Alpo hiivutti Hannun hyvissä ajoin ennen loppukiriä (kuva Ngugi).

Alpo oli jälleen ilmiö. Handekin esitti huolestuttavan hyviä otteita. Oli mukava seurata kahden uuden jäärataensikertalaisen Timo Rinkisen ja Markus Holmlundin hyviä esityksiä.

Multiportteri Antti Lehtinen vauhdissa Kensun uudessa potkuasussa kotiradallaan (kuva Ngugi).

Su Flegmaattinen ja apea fiilis aamupäivällä. Vesi ropisee peltikatolle, on pieni lenssu eikä eilinen kisakaan mairittele. Ip Tunnin uinti 3,5km. Pisin uintitreeni puoleentoista vuoteen piristi mielialaa. Lisää piristystä toi Lapinjärven jäätilanteen tsekkaus. Paksuutta oli 40cm eli sama kuin kaksi viikkoa sitten ja 8 päivää jatkuneesta lämpimästä kelistä ja vesisateesta huolimatta jäänpinta oli lähes "kuiva" ja erittäin sileä ja kaunis. Paikkapaikoin pinnassa pientä veden haurastuttamaa ja pehmentämää röpelöpintaa. Säätiedotus on luvannut kylmenevää. Näyttää kokonaisuudessaan hyvältä!!!

Katso Lapinjärven SM-kisasivu ja ilmoittaudu mukaan suureen potkuriehaan.


Harjoitus- ja kisaleiri Pohjanmaalla 28-29.12.01

Välipäivinä kuusi potkukelkkailijaa kokoontoivat Pohjanmaalle potkimaan. Jo torstai illalla 27.12 Ville Vickholm ja Alpo Kuusisto saapuivat Vaasaan, IF Femmanin potkujaoston perustaneen Markus Holmlundin luo. Tomas ja Markus Porthin olivat kotona Pietarsaaressa joululomaa viettämässä. Perjantaina 28.12 oli historiallinen päivä, kun Pietarsaaressa järjestettiin ensimmäiset potkukelkkakisat "Fäboda sparket". Historiallista siinäkin mielessä, että Femmanin pojille, Holmlund ja Kari Puska, tämä oli ensimmäinen kisa. Uskomme ja toivomme, että tästä se Pohjanmaankin potkurheilu lähtee kunnolla liikkeelle. Pienimuotoinen mutta historiallinen kisa kiinnosti mediaakin, Jakobstads Tidning oli paikalla ja pääsimme seuraana päivänä ihan etusivulle.

Kisamatkana oli 8 km maastopotkua Pietarsaaren Fäbodassa. Lähtö- ja maalipaikka sijaitsi rantasaunamme tuntumassa. Pakkasrajaa ei tunnettu, vaan potkittiin reippaasti -22 asteen pakkasessa. Olipa saunominen sitten maalintulon jälkeen erittäin nautinnollista ja lumienkeleitäkin tuli saunomisen ohella tehtyä. Kisassa siirryin tuttuun tapaan letkan kärjessä noin 1000 metrin (1250m?) kohdalla ja johdin suunnilleen kilometrin verran. Sitten Villen nykäisyyn pystyi vain Alpo vastaamaan ja kaksikko Ville & Alpo olivat sitten yhdessä loppukiriin asti, jossa Ville tällä kertaa oli vahvempi. Itse tulin maaliin kolmantena noin 40 sekuntia kärjestä. Positiivinen yllätys oli Markus Holmlund joka ensimmäisessä potkukisassaan jäi yllättävän vähän (noin 2 min.) ja potkutekniikkakin näytti aloittelijalta ihan hyvältä. Femmanin lupaavin "juniori".

Illemmalla saunomisen ja syömisen läjkeen tehtiin oikein nautinnollisen yhteislenkin Pietarsaaren keskustassa ja omakotikortteleissa. Keli oli kaupungissa todella liukas ja hyvä, eikä asfalttia juuri missään näkynyt. Näin hyviä olosuhteita harvoin pääkaupunkiseudun teiltä löytyy. Sight seeing lenkiksikin sitä voisi kutsua kun näytin pojille kotikaupunkiani potkukelkalla.

Kovat, yli 20 miinusasteen pakkaset vain jatkuvat, joten lauantaina oli ihan hyvä päästä aamupäivälle sisäoloihin harjoittelemaan. Botnia halli Vaasan seudulla on todella iso ja siihen mahtuu 400 metrin rata jonka päällä noteerattiin Kickbikella ja annoimme Vaasan pojille tekniikkaohjeita. Kierroksen noteerauksessa Alpo oli nopein ja tonnin noteerauksessa olin itse nopein. Sunnuntaina Saksan mies lepäsi väsyneenä ja kipeillä lihaksilla mutta Alpo, Ville ja Vaasan pojat menivät vielä sunnuntainakin halliin vetämään 20 x 200 metrin vetoja ja punttitreenin.

Kaikenkaikkiaan onnistunut keikka. Kiva oli taas Kepokavereita tavata.

Tomas


Raportti Weissenseen reissulta

Muistossa oli ensimmäinen Weissensee-kisa 1999, jolloin aurinko paistoi ja fiilis oli hyvä. Tottakai teki mieli mennä taas, kun kerran asun nyt niin "lähellä", eli n. 4 tuntia autolla tai 5 tuntia junalla. Kun jääraportti kuvineen tuli niin mieleen juolahti vielä ennätyksien parannusmahdollisuus. Ongelmana oli vain, että kisat käytiin viikkopäivinä, ma, ke ja pe, ja että töissä oli projektini juuri kriittisimmässä vaiheessa joten en pystynyt olemaan töistä poissa muuta kuin perjantain, milloin ohjelmassa oli 10 km. Keskiiviikon pikamatkat (200, 1000 ja 2000 metriä) olisivat olleet kaikista mielenkiintoisimmat, koska juuri kahdella tonnilla uskon pystyväni tosissani uhata maailmanennätystä, silloin kun keli on hyvä. Mutta nyt siis huippuolosuhteissa pääsin noteeraamaan kymppiä, jota en ole vuosiin muuten potkinut (viimeksi Imatra 1997).

Matkaan lähdin junalla kolmen aikaan aamuyöstä Münchenistä. Salzburgissa oli junanvaihto ja parin tunnin odotus. Siinä odotellessa ohikulkijoilla oli miettimistä, kun otin hiekkapaperit esille ja rupesin virittämään jalaksia ennätyskuntoon. Onneksi junassa saattoi nukkua pari tuntia lisää. Asemalta (Greifenburg am Weissensee) Hollantilaiset kyydittivät minut jäälle joka muuten oli huippukunnossa. Lunta ei juuri missään näkynyt ja jää oli tarpeeksi paksu. Aurinko oli taas yhtä lämmin kuin silloin 1999. Olosuhteet olivat lähes täydelliset, vain heikko tuuli hieman häiritsi. Matka oli mitattu tarkalleen mittapyörällä ja kellottajia oli suunnilleen yhtä monta kuin kisaajia, joten ennätyskelpoisuudessa ei ollut vikaa, ennätysjahti saattoi alkaa: five, four, three, two, one, NOW!

Muut jäivät jo alkukiihdytyksessä ja sain siis potkia ihan yksin koko matkan. Rata kulki kaksi kertaa melkein 5 kilometrin kierrosta plus 375 metriä. Kierroksen väliaika oli huolestuttavan huono mutta toinen kierros oli sitten armotonta yrittämistä ja höyryveturin puuskutusta. Kaikkeni antaneena saavuin maaliin uudella omalla ennätysajalla 21.51, jolla kiilasin tilastokakkoseksi, kaksi sekuntia ennen Villen ennätystä.

Tomas Porthin riuhtoi maailmantilaston kauden kärkituloksen kympillä Itävallan Weissensee-alppijärvellä.

Iltapäivällä potkin vielä varmaan n. maratonin verran potkutreeniä, kun kerran oli mahdollisuus nauttia unelmaolosuhteista auringonpaisteessa. Iltaa myöten lähdin sitten junalla takaisin, eikä ollenkaan harmittanut, etten ollut jäävesipotkuissa Ruotsissa. Toivottavasti pystyn olemaan ensi vuonna kauemmin kuin päivän Weissenseellä.

Tomas

Katso Weissenseen potkusivut International Kicksled Days


Lue potku-uutiset

Tuoreet tulokset ja tarinat tapahtumista löydät multiportteri Antti Lehtisen maanmainoista potkuutisista


Keponakka

Potkuttelijan ikioma ajastaika löytyy Kickbike kalenterista sekä joskus harvemmin päivittyvällä Kepon sivulta www.hut.fi/~akuusist/kepo.

Kansainvälisistä kisoista tietoa myös kv. kelkkailu- ja lautailuliiton potkusivuilla. Sivut kehittynevät talven aikana entistä ehompaan asuun.

Kepon omia kisoja ja noteeraustilaisuuksia järjestetään kelien, kiireen ja kunnon mukaan. Näistä tiukoista rutistuksista, kuten yhteislenkkien pitopaikoistakin, saat parhaiten tiedon Kepon sähköpostilistan kautta.


Liity Kepon sähköpostilistalle

Kepon sähköpostilista on potkuharrastajan oma informaatiokanava.


Jäällä liikkujan opas

Suomen Latu on julkaissut "Jäälle" nimisen opaskirjasen jossa esitellään eri liikuntalajeja joita voi harrastaa jäätyneen veden päällä. Retkiluisteluun painottuvassa kirjasessa on mukavasti kirjoitettu luku myös potkukelkkailusta. Oppaan on kustantanut Edita.


Kelkkakelit kehkeytymässä

Vaikka viime aikojen potkukelit Stadin seudulla eivät olekaan olleet loistavan luistavat, kannattaa käydä ulkosalla tutkimassa tilannetta tämän Kepostin ilmestymisen aikoihin.

Loskakeleistä ei tarvitse nauttia etelän auringossa. Uutta Kickbike XC mallia testaamassa Anne-Maria (kuva Kickbike Worldwide).


Kirjoita tai kuvita Kepostia

Kepostin kasaaminen perustuu potkuharrastajien avustuksiin, joista ketkutellen kiitämme. Lähetä sinäkin juttua tai kuvia vaikka omista potkuretkistäsi toimitukseen. Kepostin 2/2002 aineistopäivä on 18.3.


Muista maksaa seuran jäsenmaksusi

Kepon jäsenmaksut vuonna 2002

aikuiset8 Euroa
nuoret alle 18 vuotta ja opiskelijat3 Euroa
koko perhe15 Euroa
kannatusjäsen 100 Euroa

Pankkitili Ketkupolkka ry. Merita 142650-82829