Ketkupolkka ry:n ja potku-urheilun pää-äänenkannattaja

K e p o s t iPotkupostia Ketkupolkka ry:n jäsenille - numero 2 maaliskuu 1998


Jääkirjoitus

Koska kepostin toimitukseen ei perinteistä Puhiksen pääkirjoitusta ennen lehden painoon menoa ehtinyt ilmestyä, pyhitettäköön etusivu pääkaupunkiseudun tuntemattomien potkuolosuhteiden ylistykselle.

Suomenlahti sai kimmeltävän jääkannen

Vaikka tätä kirjoitettaessa 18.3. onkin märkä räntäsade peitellyt potku-uria umpeen, ei viime päivien untakin unelmallisempia potkuolosuhteita Helsingin edustan merenjäillä käy unohtaminen. Viikko sitten pakkaset jäädyttivät Espoon-Porkkalan saariston peilijäähän.

Potkuoloja epäillyt Tomas törmäsi hiihtolenkillään tähän uskomattomaan potkukelkkailijan paratiisiin, ja kiivaan sähköpostiviestityksen seurauksena pitkälti toistakymmentä kepolaista nautiskelijaa ehti tutustua saaristomatkailun ihanuuksiin.

Vapauden kaipuu sai täyttymystä leppoisan tuulenvireen kiidättäessä kelkkailijaa purjehtijan lailla kohti suojaisaa saarenkuvetta, jossa termarista saattoi hörpätä evästystä seuraavaa vastatuulietappia varten.

Jääkenttien kutsu … Hanna katsoo kaukaisuuteen.

Nuuksion neitseelliset lammet odottavat

Alpo ja Hanna korkkaavat uuden hohtavan lammen.

Paria viikkoa aikaisemmin ja itse asiassa jo useaan otteeseen talven aikana on pienempiä jääkenttiä saattanut löytää kymmenittäin Nuuksion alueen järvien ja lampien kansilta. Lenkki Ketkupolkka-kelkkaa välillä keppoisasti lammelta toiselle kantaen, kalliojyrkänteiden alta ja päältä maisemia ihaillen tuo huomaamattomasti kohennusta sekä mielen että ruumiin kuntoon.

Kerro potkuoloista kaikille kepolaisille

Molemmat varsin vähän tunnetut laajat kelkkaparatiisit löytyvät aivan pääkaupunkiseudulta, peruskepolaiselle vain parinkymmenen minuutin automatkan päästä.

Kelin vaihdellessa päivittäin saattaa olojen keksiminen olla satunnaisen potkuttelijan yksinoikeus. Aivan valveutuneimpia säähavainnoijia lukuunottamatta ei monellakaan kepolaisella aina ole tietoa päivän parhaista potkupaikoista. Siispä ilmoita bongaamistasi potkupaikoista kepolistalla tai ainakin kavereille.

Valmistaudu Kepokasteeseen huolella

Jäillä liikuttaessa kannattaa kepolaisenkin toki olla varovainen. Kepokastetta ei kannata tässäkin lehdessä julkaistusta Villen kannustavasta esimerkistä huolimatta mielellään ottaa ennakolta siihen varautumatta.

Varsinkin aina arvaamattomilla meren jäillä liikuttaessa tulee noudattaa tiettyjä tulevien jäänpäällisten potkuvuosien todennäköisyyttä merkittävästi kohottavia jokaketkun turvaohjeita:

 1. Älä lähde potkimaan yksin äläkä pimeässä.
 2. Pidä jäänaskalit ja köysi käyttövalmiina.
 3. Pakkaa kuiva vaatekerta reppuun vesitiiviisti.
 4. Katsele, kokeile ja kuuntele. Varaudu yllätyksiin.

Mikä ihmeen Ketkupolkka ?


Ketkupolkka ry. on vuonna 1988 perustettu perusstadilainen potkukelkkailuseura. 1990-luvulla myös potkulautailu on tullut entistä näkyvämmin mukaan seuran toimintaan. Seuran jäsenet ovat alusta alkaen osallistuneet kaikkiin merkittäviin potkukelkkailukilpailuihin sekä Suomessa että ulkomailla aina Kanadaa myöten.

Ketkupolkka on myös ollut mukana järjestämässä monia merkittäviä potkutapahtumia, joista ei vähäisimpänä mainittakoon Lillehammerin talviolympialaisten viralliset potkukelkkailunäytökset vuonna 1994.

Kepostin toimitus on pannut merkille, että Kepostin postituslistalla on paljon nimiä, joita ei ole kovin monessa seuran tapahtumassa näkynyt. Seuran toimintaa onkin pitkään vaivannut liian pienessa piirissä potkuttelu rummutetuimpia megatapahtumia lukuunottamatta.

Ketkupolkan toiminta on kuitenkin kaikille avointa, seuran kokouksiin, tapahtumiin ja kilpailuihin osallistumiseen ei vaadita maailmanmestarin potkukuntoa tai trikoosta pursuavaa pakaralihasta. Pikku ripaus reipasta kepohenkeä riittää!

Potkutteluharrastuksen aloittaminen on helppoa, sillä vauhtiin pääsee turvallisesti jo parin minuutin pikakurssin jälkeen. Laji ei myöskään vaadi harrastajaltaan kohtuuttoman suuria investointeja, täydellisen kilpapotkulautailijan tai -kelkkailijan varustuksen saa jo parilla tonnilla.

Potkiminen on juoksua pehmeämpää ja monipuolisempaa, mutta yhtä lailla tehokasta ja kehittävää ruumiinharjoitusta. Toisaalta, talvisille ulkoilu- ja maanteille tai rosoisille luonnonjäille potkukelkkailu sopii usein hiihtoa tai luistelua mukavammin ja turvallisemmin. Jos haluaa uutta potkua liikuntaharrastukseensa, on potkulautailu tai -kelkkailu kerrassaan oivallinen vaihtoehto kun tekee mieli lähteä lenkille.


Ketkupolkka ry.

Jäsenmaksu aikuiset 32 mk, alle 18 v. 6 mk, kannatusjäsen 500 mk. Pankkitili Merita 142650-82829.

Ketkupolkan internet-kotisivu (design Alpo Kuusisto): http://www.hut.fi/~akuusist/kepo/index.html

Puheenjohtaja Hannu Vierikko p. 3883231

Varapuheenjohtaja Alpo Kuusisto p. 040-5409219

Rahastonhoitaja Sami Siirilä Visakoivunkuja 15 A 9 02130 Espoo p. 426280.

Keportteri Esa Mononen Aittatie 13 B 18 00390 Hki
p. 5482213, t. 0204-455859
esa.mononen@karttakeskus.fi.
Muista Kepostin 3/98 deadline 9.7. !


Maailmanennätykset rapisivat naisten kisoissa

Talvi 1998 tullaan muistamaan potkukelkkailun historiassa monen merkittävän tapahtuman ansiosta. Vähäisimpinä ei suinkaan voida pitää Kepon naisten ennätysmurskajaisia jääradoilla. Vain Anu Heikkilän mailin ja 2000 metrin ennätykset jäivät voimaan, joista jälkimmäinenkin oli pariin otteeseen vakavasti uhattuna. Ilahduttavinta on se, että tilastoihin ilmestyi peräti kolme uutta ennätyksen haltijatarta.

Neljän kepotytön eli Annikan, Anun, Hannan ja Reetan hallussa on nyt kaikki naisten maailmanennätykset.

Uudet maailmanennätykset:

200 m Annika Renvaktar 26.5 Multia 7.3.
10000 m Reetta Matsi 26.55.8 Imatra 7.2.
Maraton Hanna Markkula 2.02.45 Kuopio 28.2. 100 km Hanna Markkula 4.50.22 Kuopio 28.2

Balckilla ennätysläpäisy

Muutama päivä Finland Ice Marathonin jälkeen potkittiin kuin potkittiinkin Kuopiossa Victor Balckin 100 km muistokilpailu. Läpipotkineita oli ennätykselliset kymmenen, joista Hannu ehätti maaliin hiukan ennen Alpoa. Ville jäi tällä kertaa kolmanneksi.

Merkittävin uutinen lienee kuitenkin Hannan ja Reetan mainiot suoritukset: Balckin läpäisy ensimmäisinä naisina maratonin ennätystahtia kirjattiin historiaan.

100 km kisan alussa haetaan vauhtia ja tuntumaa

Maailmancuppi
Tomaksen näkökulma

Geilo 31.1.

Kisassa piti olla maastomaratoni ja pikamatka. Sitten ilmoitettiin että maratonin sijasta kisaillaankin 7 km kisan. Valmistauduin siis pikamatkaan ja 7 km matkaan, joka sekin on vielä aika lyhyt. Kovia vetotreenejä, nopeutta ja frekvenssiä harjoittelin pari viikkoa ennen matkaa.

Matkalla mukana oli minun lisäksi Alpo "ennakkosuosikki" Kuusisto, Ville "hevonen" Vickholm, Esa "Mr. President" Mononen, Väinö "Väiski" Nurvo, Hanna "Kepo-perheen äiti" Markkula ja Multian edustaja Ilkka "Koppis" Koppelomäki. Vierikko ei siis ollut mukana puolustamassa voittoaan.

Hanna ja Hannan eväät. Riittiköhän kärryn sisällöstä kepoperheen ravinnoksi ? Tyrehtyikö tankkausinto epämääräisiin ennakkotietoihin kilpailumatkan pituudesta ? Pärjäsikö kukaan Ilkalle ? (Kuva: Väiski)

Yllätys perillä oli se että pikamatkaa ei ollut ja että riippuen keneltä kysyi niin kisamatka oli 7 km tai maraton. Vielä minuutteja ennen lähtöä oli epävarmaa mikä kisamatka oikeastaan on. Rata oli melkein 7 km ja päätettiin lopulta että potkitaan kaksi kisaa samalla, ensimmäinen kierros oli 7 km kirikisa ja heti päälle jatkettiin 6 kierrosta niin että maratoni tuli täyteen.

Järjestäjät ei kuitenkaan tienneet siitä että tulemme maalin kautta jo ensimmäisellä kierroksella, he luulivat että kierretään maalialueen alapuolelta viidellä ensimmäisellä kierroksella ja sitten vasta tultaisiin maaliin viimeisen kierroksen lopussa.

Loppusuora oli siis täynnä kostymklass:laisia ja yleisöä. Alpo tuli ensin maaliin ja kakkossijakamppailu meni niukasti Norjan tore Bjerkrheimille kun tämä pääsi ihmismassan läpi sujuvammin kuin kolmanneksu jäänyt Tomas. Ville jätettiin palkintopallin ulkopuolelle. Maratonia ei sitten Tore jaksanut potkia, vaan hän keskeytti. Maalissa erot oli selviä 1 Alpo 2 Ville 3 Tomas. Naisten sarjassa potki ainoastaan Hanna.

Sankareiden malja … kiertopalkinnot käytössä

Kisailun lisäksi me harrastettiin laskettelumäkikiipeilyä ja persmäki-alastuloa. Mäen huipulle mentiin myös kelkkoineen ja snowboard tyypit kovasti ihmetteli kun kelkoilla laskettiin alas. Se oli todella vauhdikasta ja kivaa. Upeat maisemat ja hyvä ilma. Kiva reissu vaikka automatkat olivat aika pitkiä.

Hammarstrand 14.2

Viikko aikaisemmin takareisi vähän revähti Imatran jääkympillä ja vasen potkujalka siis oli potkukelvoton. Mietin kyllä menisikö mukaan potkimaan vain pikamatkan yhdellä jalalla mutta jäin kotiin. Fiilis oli kuvan mukainen kun piti jättää kelkkakisa väliin.

>

Tomaksen muodonmuutos matkan peruunnuttua.

Multia 7-8.3

Pakkasta riitti, aurinkoakin riitti, Hollantilaiset palelivat. Potkukuntoni oli pieni arvoitus koska en juuri ollut potkinut lainkaan loukkaantumisen jälkeen, eli kuukausi sitten. reisi oli kyllä täysin parantunut mutta suurin osa harjoitustunneista oli ollut hiihdon tasatyöntöä, jotta reisi saisi rauhassa parantua.

Lauantaina musta hevonen Annika Renvaktar otti ja voitti naisten 200m jännittävässä finaalissa jossa kaikensa antanut Hanna ei pysynyt pystysä vaan teki näyttävän pesis-syöksyn. Annikan aika oli uusi maailmanennätys, Anu Heikkilän vänha ennätys alittui 0.1 sekunnilla. Anu oli nyt toinen.

Vanhat mestarit jäivät sananmukaisesti uusien varjoon. pikamatkoilla. Kuvassa korkeimmalle kivunnut Kepon komeetta Annika pimittää auringon Anulta. Multian takavuosien tähdelle Auli Suomalaiselle päivä paistoi vieläkin, pronssi oli yllättävä kuten kultakin.

Itse potkin uuden komean ennätyksen 200 metrillä, 25.1, mutta se ei tässä huippu-kovassa kisassa edes riittänyt finaalipaikkaan. Handen voittoputki katkesi kun Matti Vigren Kuorevedeltä heittäytyi maalilinjalla ja sai kelkan kärjen muutaman sentin ennen Vierikon kelkkaa maaliin.

Vajaat 23 sekuntia ennen kukistumistaan kuningas vielä näytti kiihdyttävän kevyesti muilta karkuun.. (Kuva: Väiski)

Kahdella tonnilla potkin myös uuden ennätyksen, 4.25.5 ja olin Villen kanssa ihan tasoissa maalissa. Maalivideota sai katsoa monta kertaa hidastuksessa ennenkuin jury ilmoitti kuka oli neljäs ja kuka viides. Ville oli juryn mukaan tulitikkuaskin verran ennen minua maalissa. Voiton nappasi odotetusti Hannu Vierikko, Alpo oli toinen ja Multian Jussi Ruokonen kolmas.

Maratonilla sunnuntaina viime aikojan vähäiset potkukilometrit näkyivät selvästi. En pysynyt monta kilometriä kärkikolmikon (Hannu, Alpo, Ville) vauhdissa vaan sain tyytyä kamppailemaan Väiskin kanssa neljännestä sijasta. Väiski jäi 14 sekuntia. Alpo ja Ville olivat kyllä hämmästyttävän vahvoja kun Hannu jätettiin tylysti kolmanneksi. Kylmän kisan jälkeen sauna oli kyllä poikaa.

Alpo potkii jo toisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa maratonilla,nyt jäällä.. Ville taas puristaa kohti cupin kokonaiskisan voittoa (kuva: Maarit Lehtinen).

Lisää kuvia, tuloksia ja tarinaa löytyy Multian kisasivuilta http://www.jyu.fi/~antleht/mm/mm.html

Jämtlannin sparkrunda

Kuten edellä kerrottiin, kiertävä pohjoismaisen kirjeenvaihtajamme Tomas joutui useiden muiden ennakkoon ilmoittautuneitten lailla jättämään maailmancupin Ruotsin kapinallisen Jämtlannin maakunnan kelkkakiertueen väliin. Matkalle lähtiessä kepolaisten joukko oli kuitenkin vielä sankka, vaikkakin hajanainen. Ville ja Väiski suuntasivat kulkunsa kolmen Multia-tiimiläisen kanssa komeasti Pohjanlahden ahtojäälakeuksien halki kohti Uumajaa. Alpo, Hanna ja Esa taas suuntasivat Turusta kohti Tukholmaa, josta Mari oli luvannut astua kyytiin tekemään paluuta potkukelkkailun huipulle.

Alpon pysyminen huipulla oli sen sijaan vaakalaudalla koko laivamatkan ajan, sillä sinnikkään korkea kuume ei suostunut maanitteluista huolimatta laskemaan urhoamme Hannan kisakuntoisuuskatsastuksesta läpi. Niinpä Alpon Ruotsin matka lyhentyi risteilyksi. Maailmancupin keltainen paita vaihtui paluulippuun maitolaivalla kotiin.

Keportterin kunniatehtäväksi jäikin toimia naisten maajoukkueen autonkuljettajana. Tehtävä onnistuikin onnekkaasti, sillä aamulla Hammarstrandissa saattoi maajoukkueen karskimpi osasto todeta puuromaisen lumipyryn sekaan ilmestyneen tuttuja potkuilmeeseen virittäytyneitä naamareita aamupuuroa kippaamaan.

Alpon poissaolo oli toki kaikille yllätys, ja ennakkospekulaatioissa alettiin jo vakavasti pelätä paikallisen urheilutähden Stefan Thomsonin puhdistavan palkintopöydän ja nappaavan arvokkaat maailmancupin pisteet Kepon ja multialaisten nenän edestä.

Kilpailupaikalla vallitsi kuitenkin rauhoittavan keppoisa kyläkisan tunnelma. Kuten jo vuotta aikaisemmin knattesprinttin valmistautuva paikallinen juniorikaarti sekä bondebändi tekivät potkukelkkailun ystävän olon kotoisaksi. Tuttuja morjestettiin ja perehdytettiin kisaa varten lainaan värkättävien uudenuutukaisten Ketkupolkka-kilpakelkkojen hienouksiin.

Naisten kisassa paikallisia ei valitettavasti Ketkupolkan sarvissa kilparadalla näkynyt, vaan varmaankin Marin ja Hannan sinivalkoisia trikoita pelästyneinä Jämtajäntat tyytyivät potkimaan pikamatkankin kuntosarjassa. Mari näytti heti ettei potku ole rapistunut maailmaa katsellessa, vaan tykitti ajan jota puolet miesten sarjankin osanottajista joutui kunnioittaen ihmettelemään. Ei toki Hannankaan aika ainakaan keportterin näkökulmasta ollut juurikaan sen inhimillisempi, vaikka vain reilun 100 metrin pikapyrähdys ei ehkä Hannan lempparimatka aivan olekaan

Sprint Damer

1. Mari Lymysalo FIN 15,02
2. Hanna Markkula FIN 15,46

Miesten sarjassa elettiin kiperiä jännityksen hetkiä, sillä Stefan Thomson oli ainoana paikallisena paikalla oman Ketkupolkka-kelkan kanssa ja vieläpä tapansa mukaan vaarallisen kaitakasvoisena. Ville kuitenkin näytti että satanen kuin satanen sujuu ja kuittasi voiton turvallisen tuntuisesti sadasosasekunnin turvin.

Sprint Herrar

1. Ville Vickholm FIN 14,08
2. Stefan Thomson JMT 14,09
3. Jussi Ruokonen FIN 14,30
4. Väinö Nurvo FIN 14,30
5. Antti Lehtinen FIN 14,75
6. Nicke Amrén JMT 15,03
7. Ilkka Koppelamäki FIN 16,10
8. Henrik Olsson JMT 17,50
9. Esa Mononen FIN 17,80
10. Patrik Heed SWE 20,45

Wanhan ruåtsalaisen mailin kisassa eroa sentään tuli hieman enemmän, muttei kuitenkaan niin paljon, että Ville olisi päässyt löysäilemään missään vaiheessa. Väiski näytti raskaalla radalla että wanhassa wara parempi eikä kepon nestori jättänyt selittelyn sijaa perässä tuleville maitoparroille.

Wanhan mailin wiiwalla (Kuva: Sören Lilja)

Gammal mil (10 689 m) Herrar

1. Ville Vickholm FIN 31.32
2. Stefan Thomson JMT 31.47
3. Väinö Nurvo FIN 32.17
4. Ilkka Koppelomäki FIN 33.02
5. Jussi Ruokonen FIN 33.54
6. Antti Lehtinen FIN 35.07
7. Esa Mononen FIN 35.09
8. Henrik Olsson JMT 36.54
9. Nicke Amrén JMT 40.00
10. Patrik Heed SWE 42.54

Naisten kisassa Hanna pääsi jo vauhtiin hyydyttäen Marin raskaalla maastoradalla. Pahimpana vastuksena molemmilla matkantekoon motivoitumisessa lienee toki ollut epäkepolaisen vastuksen puute.

Gammal mil (10 689 m) Damer

1. Hanna Markkula FIN 38.54
2. Mari Lymysalo FIN 43.23

Virallisen ja epävirallisen kongressi- ja palaveriohjelman jälkeen olikin seuraavana aamuna vuorossa matka kohti Östersundia. Ville ja Väiski tosin katsoivat urakkansa hoidetuksi omalta osaltaan ja suuntasivat suoraan kohti kotimaata. Niinpä Stefan Thomson vaikuttikin entistä suuremmalta suosikilta, olihan Multialaisten lisäksi vastuksena vain keppoinen keportteri.

Östersundin kaupunki yllätti maajoukkueemme perusteellisesti lähes olympiatason panostuksellaan potkukelkkailukilpailun järjestelyihin. Kaupungin syliin levittäytyvällä luonnonstadionille oli asennettu sähköinen ajanottolaitteisto 500 m vauhtisuoralle. Toimitsijoita ja lehdistöä vilisi paikalla enemmän kuin potkijoita, ja Vinterstadenin kylpylä toimi kelkkakisailijoiden huoltotilana. Väliaikalähtö myötätuuleen harjaamattomalla radalla ei toki ollut ennätyskelpoinen, mutta mainio kokeilu ja vaihtelu maailmancupin ohjelmaan.

500 m Herrar

1. Jussi Ruokonen FIN 61,57
2. Antti Lehtinen FIN 63,48
3. Stefan Thomson JMT 70,54
4. I. Koppelomäki FIN 70,81
5. Esa Mononen FIN 77,76

500 m Damer

1. Hanna Markkula FIN 72,43
2. Mari Lymysalo FIN 76,41

Kympin kisaa, joka ei kuulunut maailmancupin ohjelmaan, oli etukäteen mainostettu ME-kokeena, mutta kisaradan nähtyään ei kukaan ollut valmis ennätyksen syntyyn uskomaan.

10 000 m Herrar

1. Jussi Ruokonen FIN 30.48
2. I. Koppelomäki FIN 31.31
3. Stefan Thomson JMT 31.56
4. Antti Lehtinen FIN 34.00
5. Esa Mononen FIN 35.48

Damer

 1. Hanna Markkula FIN 35.17

Östersundin kitkaiset jääkisat olivat todella kovia ja heikkoselkäisiä näivettäviä. Jopa Stefan Thomson keportterista puhumattakaan joutui toteamaan jääkelkkailun olevan vaativa laji harjaantumattomalle

Hanna sitävastoin näytti piikkinsä purevan jäähän lumenkin lävitse, ja puolusti kunniakkaasti kepon mainetta Multia-tiimin suurena päivänä.

Keponakka

KB-kausi lähestyy ja suurimmat tapahtumat on jo kirjattu jokaketkun lomakalenteriin.

 1. Hengelo, Alankomaat Eurocup I

5.7. Wolfsburg, Saksa Eurocup II

 1. Helsinki City Marathon Eurocup III

Keponakkaan tulevista täydennyksistä ja muutoksista ilmoitetaan Kepon kotisivuilla sekä Kepon sähköposti-listalle lähetettävillä tiedotteilla.

Kepon mestaruuskilpailuja järjestetään kevään ja kesän aikana ainakin seuraavissa lajeissa:

Kepoduathlon, Kepotriathlon, Kickbike.

Kisojen luonne, ajankohta ja paikka päätetään luonnonolosuhteista ja kepoaikataulusta johtuen lähempänä tapahtumia. Ilmoita kiinnostuksesi osallistua Kepokisoihin Kepostin toimitukseen niin sinuun otetaan yhteyttä ennen tapahtumia.


Vailla potkuvarusteita ? Kausi loppuu ja uusi alkaa!

Tule tutustumaan uusiin toimitiloihimme Puistolaan Alankotie 11. Kepotarjoukset voimassa yötäpäivää.

Ota pikaisesti yhteyttä Kickbike Worldwide OY
Hannu Vierikko p/fax 3883013 kickbike@mail.dlc.fi


Kepo R90-asutilaus


Ketkupolkan edustusasutilanteeseen tulee parannus nyt kun tilataan uudet Kepoasut. Kyseessä on Dobsom R90, joka on kevyt, tuulenpitävä, vähän vedenpitävä ja erittäin hengittävä tuulipuku eli huippuhyvä lenkki-asu, joka myös on hieno pitää päällä palkintojenjaoissa potkukelkka- tai KB-kisoissa. R90 on moninkertainen treeniasujen testivoittaja ennen mm. Nike Clima Fit, Frank Shorter Mikrof Light, Adidas, Craft... Väri on "Kepon sininen" ja tummansininen. Painoksi tulee tietysti Becel ja Ketkupolkka-logo.

R90 faktoja:


- Materiaali: ohut teflon HT polyester.
- Anorakkimallinen yläosa + korkea kaulus.
- Irrotettavat hihat.
- n.s. hanskaresorit hihassa.
- Kiristysnauhat lahkeissa polven alla, antaa "shortsifiiliksen".
- Kokoja XS - XXL.
- Suomessa ovh 749 mk mutta Kepon etu-hinta suoraan maahantuojalta 480 mk.

Kaikki Kepolaiset jotka haluavat tilata R90 seurapuvun ottakaa yhteyttä tilauksen hoitajaan, Tomas Porthin puh. 09-468 2952 tai 050-5892 555, email: tporthin@cc.hut.fi

Tilaukset tehdään noin viikon Kepostin ilmestymisen jälkeen, toimikaa siis nopeasti. Suuri osa Kepo-aktiiveista on jo tilannut.


Kepon autonvuokraus

Vanha tuttu GB-autovuokraamo (osoite Malminkartanontie 1, Konala, p. ) laskee sinulle keppoisan tarjoushinnan kun kerrot olevasi Ketkupolkasta.


Kepon kevätkokous

Ketkupolkka ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Esalla Konalassa Aittatie 13 B 18 sunnuntaina 29.3. klo 19. Kepotarjoilu !


Potkukelkkailuiiton kongressi Hammarstrandissa 14.2

(Kuva: Väiski).

Kilpakelkkailu hakee potku-uriaan maailmalla

Kansainvälinen potkukelkkailuliitto (International Kicksled Federation) on potkukelkkailun kansainvälinen yhteistyöelin. Liiton sihteeristö pitää päämajaansa Ruotsin Jämtlannissa, Hammarstrandin kelkkailutaajamassa.

Hammarstrand on Multian lailla yksi useasta pohjoismaisesta paikkakunnasta, joissa ehdittiin jo viime vuosikymmeneltä lähtien järjestää potkukelkkailun MM-kisoja toisista vastaavista tapahtumista tietämättä. Liiton ensimmäisenä tavoitteena onkin johdattaa eri kilpailujen järjestäjät ja harrastajat yhä tiiviimpään vuoropuheluun ja yhteistoimintaan.

Suomi on hyvin edustettuna liiton hallituksessa, sillä puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Ketkupolkan Esa Mononen ja liiton tekninen valiokunta on koottu kokonaan Suomesta puheenjohtajanaan Multian Antti Lehtinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Sven-Erik Edholm ja Sören Lilja Jämtlannista, May-Britt Solhaug Norjasta sekä toistaiseksi ainoana ei-pohjoismaalaisena Thijza Brouwer Hollannista.

Kisat kuntoon Multian malliin

Hammarstrandissa helmikuun puolivälissä pidetyssä liiton vuotuisessa kongressissa päätettiin mm. sääntöjen ja kilpailujen järjestelyohjeiden yhdenmukaistamisesta ensi kauteen mennessä. Multian kisoja pidetään yleisesti edelläkävijänä ja esimerkkinä muille kisajärjestäjille, sillä täällä kilpakelkkailuun on panostettu erityisen painokkaasti.

Antti Lehtisen johtamalla teknisellä valiokunnalla onkin viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana hankitun arvokkaan kokemuksen pohjalta mainiot eväät lähteä kehittämään potkukelkkailun kansainvälisten kisojen järjestelyitä. Toisaalta, ulkomailla vieraissa olosuhteissa vaikkapa sisähallissa järjestettävät kisat avartavat varmastikin edelleen myös kotimaista näkemystä kilpailujen laadun varmistamisesta.

Maailmancup - pitkä liuku tulevaisuuteen

Tänä vuonna järjestettiin kokeilumielessä ensimmäinen potkukelkkailun maailmancup-kilpailusarja. Maailmancupissa jaettiin pisteitä kokonaiskilpailun lisäksi erikseen sprintteri- ja kestävyyscupissa. Maailmancupin osakilpailuista Geilossa, Hammarstrandissa, Östersundissa ja Multialla on tarinaa toisaalla tämän lehden sivuilla.

Maailmancupin kiertopalkintoina on kopioita Hammarstrandin seudulta löytyneestä 6000 vuotta vanhasta kuormajalaksesta, joka on vanhin tunnettu potkukelkaksi tulkittavissa oleva muinaislöytö. Palkinto symbolisoi potkukelkkailun pitkiä ja kunniakkaita perinteitä, joita maailmancupin avulla pyritään elvyttämään nykyaikaisen urheilulajin muodossa.

Maailmancupin tarkoituksena on lisätä lajin harrastusta ja näkyvyyttä sekä hakea ja hioa uusia kilpailujen järjestelyorganisaatioita. Miten tavoitteissa on onnistuttu ja miten kannattaa potkutella eteenpäin, on tietysti lajille elintärkeä kysymys. Multialla pidetyssä kokouksessa todettiin kiinnostusta potkukelkkailun kehittämiseen olevan useissa maissa, ja kansainvälisen liiton tehtävänä onkin antaa potkua ja puhaltaa tulta eri puolilla kyteviin pikku kipinäpesäkkeisiin.

Maailmancup suomalaisten hallintaa

Vielä toistaiseksi potkukelkkailua huipputasolla harrastavia löytyy lähinnä kotimaasta. Talven maailmancupin parhaat ulkomaalaiset olivat Jämtlannin Stefan Thomson, joka sijoittui sprinttericupissa viidenneksi ja Hollannin Thijza Brouwer, joka sijoittui naisten puolella yhdeksänneksi.

Kokonaiskilpailun pisteet löytyvät seuraavalta sivulta, muut cup-tulokset voi vilkaista Antti Lehtisen Multian mainioilta kisasivuilta

http://www.jyu.fi/~antleht/mm/mm.html

Multian sivuilta löytyy myös Kepostissa julkaisemattomia tarinoita talven kelkkakisoista. Antin Potku-uutiset tarjoaa tiivistelmät tärkeimmistä tapahtumista lähes tosiaikaisesti.

Potkulautailu vielä järjestäytymättä

Virallisesti kansainvälinen potkukelkkailuliitto keskittyy vain talvisen jalaslajin edistämiseen. Toisaalta, toimivaa kansainvälistä potkulautailun yhteistyöelintä ei vielä ole olemassa. Lisäksi käytännössä suuri osa potkukelkkailuliiton toiminnassa mukana olevista henkilöistä käy vuoropuhelua myös potkulautailun kehittämiseksi.

Niinpä potkukelkkailuliitossa ollaan tietoisia myös kesäisen potkuttelumuodon kehityksestä. Useimmat harrastajat tuntevat molemmat lajit. Lajeja pyritään kehittämään ja markkinoimaan yhteisin voimavaroin, mikäli mahdollista. Yhteinen kehitys lajiperheenä näyttääkin jatkuvan ainakin toistaiseksi.

Maailmancup
kokonaiskilpailu

  Miehet        Maa H:strand Ö:sund Multia Multia Geilo H:strand Multia  summa
               200m   500m  200m  2000m  42km  10689m  maraton

 1 Ville Vickholm    FIN 100        20   40   70  100    70    400
 2 Jussi Ruokonen    FIN  50    100   50   50       36    32    318      
 3 Alpo Kuusisto    FIN           32   70   100       100    302
 4 Antti Lehtinen    FIN  36    70   36   20       32    28    222
 5 Hannu Vierikko    FIN           70   100            50    220   
 6 Väinö Nurvo     FIN  40        14,5  24   40   50    36    204,5
 7 Stefan Thomsson   JMT  70    50               70         190
 8 Ilkka Koppelomäki  FIN  28    40   13   16   32   40    20    189
 9 Tomas Porthin    FIN           28   36   50        40    154
10 Esa Mononen     FIN  20    36       13   36   28    16    149
11 Matti Vigren     FIN          100                    100
12 Kimmo Kortelainen  FIN           40   32                 72
13 Esa Kinnunen     FIN           16   28            24    68
14 Nicke Amren     JMT  32                    20         52
15 Henrik Olsson    JMT  24                    24         48  
16 Andre Vissher    NL           24   15                 39   
17 Patrick Heed     JMT  16                    16         32   
18 Harri Santala    FIN           14,5  14                 28,5    
19 Mikko Kouvalainen  FIN           12   12                 24   
20 Herman Gooiker    NL           11   11                 22   
21 Vincent Gooiker   NL           10   10                 20   
22 Joonas Ilvesaho   FIN                           15    15


  Naiset        Maa H:strand Ö:sund Multia Multia Geilo H:strand Multia  summa
               200m   500m  200m  2000m  42km  10689m  maraton

 1 Hanna Markkula    FIN  70    100   32   100   100  100    100    602            
 2 Mari Lymysalo    FIN 100    70               70         240     
 3 Anu Heikkilä     FIN           70   70            70    210    
 4 Annika Renvaktar   FIN          100   50                150    
 5 Reetta Matsi     FIN           40   36            50    126    
 6 Auli Suomalainen   FIN           50   40                 90   
 7 Tuija Hyytiäinen   FIN           36   32                 68   
 8 Anne-Maria Vierikko FIN           28   28                 56   
 9 Thijza Brouwer    NL           24   24                 48  
10 Mari Kerkola     FIN           20   20                 40   


     JMT=Jämtland

Kauan toivottu paluu Kepostin sivuille - Väiskin palsta

Pöly talvisilta potkutantereilta on laskeutunut. Voittajat ovat saaliitaan ja päänahkojaan ylpeinä esitelleet. He ovat nauttineet kunniasta ja maineesta. Toinen puoli joukosta on jäänyt nuolemaan saamiaan haavoja. Mikään ei kuitenkaan ole kuin ennen. Voittamattomana pidetty taistelija on kukistettu. Hän on joutunut luopumaan laakeriseppeleestään. Toisaalta tämä on myös helpotus hänelle itselleen, ei ole enää voittamisen pakkoa ja sen vaatimia uhrauksia.

Mitä muuta on kelkkaurheilulle tapahtumassa ? Katsooko Victor Balck ylpeänä jälkipolvea pilven reunalta vai pitääkö hän meitä lajin häpeäpilkkuina. Tämä kaikki riippuu varmasti meistä itsestämme. Miten me toimimme tai emme toimi. Toiminnan tueksi onkin perustettu kansainvälinen liitto (IKF) ajamaan lajin etua. Aktiivisena henkilönä liitossa on toiminut Esa Mononen, joka on myös liiton puheenjohtaja ( mr President). Tosin häntä pidetään matalan profiilin miehenä. Asiat ovat kuitenkin edistyneet ja toiminta alkaa kehittyä

Toivon toiminnalle hyvää jatkoa, sillä urheilumuotona ja lajina potkukelkkailu kantaa pitkää perinnettä. Ja vaikka se ei edusta Olympiaurheilua, niin urheiluna potkukelkkailu on yhtä antoisaa kuin mikä muu urheilumuoto tahansa.