Kickbike-vuokrauksen ensi potkut

Potkulautailu on hauskaa ja mukavaa, mutta satunnaiselle kulkijalle lajin harrastaminen ei ole ollut helppoa kunnon välineiden ja lajitietouden ollessa vielä vaikeasti saatavilla. Ketkupolkka päättikin tuoda potkulaudat kadun ihmisten keskuuteen, ei vain kokeiltavaksi vaan myös kunnolla käytettäväksi. Maailman ensimmäinen potkulautavuokraamo toimi kokeilumielessä Helsingin Kaivopuistossa historiallisen porvarisidyllin siimeksessä elokuun ajan. Yleisö otti vuokraamon vastaan erittäin myönteisesti, innokkaita ja uteliaita kyseiljöitä ja kokeilijoita oli usein tungokseen saakka. Tyypillinen vuokraus oli puoli tuntia tai tunnin, jonka ihmiset käyttivät leppoisaan cruisailuun eteläisen Helsingin kauniissa merimaisemissa. Toisaalta paikallisradioiden ja lehdistön kautta saadusta ilmaisesta julkisuudesta huolimatta varta vasten vuokraamaan lähteneitä ihmisiä oli suhteellisen vähän, eikä vuokraamotoiminnasta kannata ihan vielä haaveilla leveää leipätyötä. Seuratoimintana ja potkuevankeliumin lähetystyönä kokemus oli Ketkupolkalle kuitenkin kovin myönteinen ja ensi keväänä toimintaa tullaan jatkamaan entistä tuhdimmalla tohinalla. Tavoitteena on tehdä Helsingistä Euroopan potkulautaileva kulttuuripääkaupunki. Vuokraamotoiminta sopisi varmasti muuallekin, eikä ainoastaan kesällä, vaan myös talvella. Urheilukeskuksiin ja matkailuyrityksiin, jotka muutenkin harjoittavat harrastusvälineiden vuokraamista, potkulaudat ja -kelkat olisivat hauska väriläiskä liikuntamahdollisuuksien kovasti räiskyvässä kirjossa. Itseään vihreäksi ja ihmisläheiseksi itseään mainostavalle matkailupaikkakunnalle vuokraamo kulmakunnan keskustassa olisi oiva markkinointivaltti. Ja jos maan hallitus mahtikäskyllä päättäisi perustaa potkuvälinevuokraamon joka kylään, kortteliin ja kadunkulmaan, niin työttömyys ja tyytymättömyys olisivat Suomesta kerralla kadonneita käsitteitä.-EM

24 h potkulautailun ME

Timo Salin potki Kickbikellä 19.-20.6. uuden hurjan vuorokauden maailmanennätyksen 100 km (kepomaisen suurpiirteisesti ilmaistuna noin 314159,265358979323846264338 m). Matka taittui jänisten saattelemana Helsingistä Hankoon ja takaisin Espoon Leppäsillan Kuntokiharalle, jossa Timo rundasi maagiset ennätysnumerot aikakirjoihin. Olosuhteet ennätykselle eivät olleet aivan ihanteelliset, tuuliolot ja menomatkan mäkinen Siuntion ja Virkkalan kautta kulkenut reitti sekä suunnittelematon huolto suorituksen aikana verottivat varmasti voimia. Toisaalta Timo matemaatikkona halusi ensimmäiseksi maailmanennätyksekseen mahdollisimman pyöreän luvun, jota muut saattavat myöhemmin yrittää rusentaa murskaksi.

Alpo Kuusisto kukisti Hannu Vierikon

Helsingin Eläintarhan perinteisissä rullakisoissa 24.9. tapahtui se mitä moni on kauan uumoillut, mutta ei tohtinut ääneen ennustaa. Nuori 21-vuotias Ketkupolkan Alpo Kuusisto rullasi itseään kymmenen vuotta vanhemmalta Hannu Vierikolta karkuun alamäessä ja runnoi ylämäessä viimeisen naulan vanhan mestarin arkkuun. Tuloksena oli kunniakas ja ikimuistoinen voitto potkulautakauden 1995 päätapahtumassa neljän sekunnin eron turvin kuuden kilometrin matkalla. Kahden kilometrin eri lajien huippujen haastekilpailussakaan ei Hannu Vierikko pystynyt puolustamaan maailman parhaan potkijan asemaa. Alpo Kuusiston potkulauta kiisi ennen näkemättömän vinhasti vauhtiradan ympäri jättäen vanhan mestarin nieleskelemään jo toisen neljän sekunnin tappion karvastamaa asfalttipölyä. Ainoastaan tuon saman neljä sekuntia Alpo hävisi maailmanluokan maratonluistelijalle Lauri Paalasmaalle, joka kiisi Kickbike-miehiltä karkuun huippuunsa viritetyillä rullaluistimilla. Kisan jälkeen Alpo tyynesti hymyili vaatimattomaan tapaansa , kun Hannu joutui kaikelle kansalle selittämään juurta jaksain tappionsa syitä. Alpon esimerkillisen rehti urheiluhenki, luontaiset lahjat sekä kesäkauden hurjat harjoituskilometrit, jotka veivät miehen yhdessä ultramatkojen mestarin Timo Salinin kanssa aina eteläisen Ruotsin päivälehtien lööppeihin asti, saivat kuorossa ylistystä niin vanhan mestarin kuin kaikkien asiantuntijoidenkin taholta. Naisten neljän kilometrin kisa oli myös erittäin kovatasoinen. Potkukelkkailun maailmanmestari Anu Heikkilä lannisti loppumatkasta rohkeasti aloittaneen Mari Lymysalon. Vierikon perheeseen ei tullut voittoa tässäkään kilpailussa, kun vaimo Anne-Maria jätettiin tylysti kolmanneksi.

Eltsun rullakisojen tuloksia:

Naiset 4 km 1. Anu Heikkilä 10.00.98 2. Mari Lymysalo 10.13.32 3. Anne-Maria Vierikko 10.19.52 Miehet 6 km 1. Alpo Kuusisto 11.57.15 2. Hannu Vierikko 12.01.46 3. Kimmo Kortelainen 13.12.32 Haastekisa 2 km 1. Alpo Kuusisto 3.36 2. Hannu Vierikko 3.40 Potkukelkkailua internetissä Ensimmäisten syyspakkasten myötä alkaa potkukelkkailijan kelirikko, jolloin kaduille jäätyvä räntäinen vihma heikentää potkulautailijan kengänpohjan kosketuksen voimattomaksi sipaukseksi mutta riitteeseen kuroutuvat lammet eivät vielä aivan kannata urhoollisintakaan kelkkailijaa. Lajiharjoitteluaan vääjäämättä vähentämään joutuvalle huippupotkijalle tuo lyhyt mutta masentavan ankea aika - ellei sitä saata onnekkaasti viettää toisilla leveysasteilla - antaa kuitenkin tilaisuuden suunnata ajatuksia hetkeksi myös henkisiin harrastuksiin. Näin on tehnyt myös Teknillisessä Korkeakoulussa opiskeleva Alpo Kuusisto, joka on kaikkien potkukelkkailun ystävien riemuksi perustanut Ketkupolkan kotisivun http://www.hut.fi/~akuusist/public_html/Kepo.html Kotisivuilta löytyy tietoa paitsi Ketkupolkka ry:stä myös yleensä potkukelkkailusta ja siihen liittyvista ajankohtaisista tapahtumista, mm. osa tämän lehden sisällöstä. Internetissä ei siis enää pelkästään surffailla, nyt myös potkutellaan letkeästi loskakeleistä välittämättä.